Od Atlantika do Pacifika: igre s jedne na drugu obalu globalne klanice


Postoje mnogi koji se protive. Neki dan  je iznenađena Evropska komisija doživjela da joj budu predana 3 miliona i 200 tisućaa potpisa sakupljenih u 24 zemlje Evroske Unije. U međuvremenu se živo raspravlja o novčanoj pomoći i o kontejnerima, dok se nastavljaju pregovori između EU i SAD-a, kako bi Evropa potpisala isti ugovor, već potpisan sa 11 zemalja, u vrijednosti što iznosi 40% svjetskog BDP-a.  

 

piše Monica De Sisto

Neki dan je iznenađena Evropska komisija, pred svojom palačom u Bruxellesu, vidjela kako su joj podnesena 3 miliona i 200 tisuća potpisa, koji se odnose na mrežu stopiranja Ttp-a, a sakupljeni su u 24 zemlje Evropske Unije; pored toga čitave je godine vođena intenzivna kampanja protiv ugovora  o liberaliziranju  trgovačke razmjene i investicija, o čemu Evropa neprekidno pregovara sa Sjedinjenim Državama.

Samo nekoliko sati prije SAD su dovele do kraja, svega nakon 9 dana intenzivnih pregovora, ugovor istog tipa izemeđu 11 najrazličitijih zemalja, koje izlaze na obalu Pacifika – a to su Australija, Bruneja, Kanada, Čile, Japan, Malezija, Meksiko, Novi Zeland, Peru, Singapur i Vijetnnam.

Sve te  zemlje stavljene zajedno dostižu 40% dohotka cijelog globusa. One su sve eliminirale carine i sva pravila i odredbe, koje ometaju slobodnu trgovinu te su sve zajedno, kompaktne, krenule  u osvajanje globalnog tržišta.  Za sobom vuku sve liberiste i iz ovih krajeva, koji zahtijevaju da se ugovor Ttp što prije i ovdje odobri, kako Evropa ne bi ostala izvan tog novog vrtloga isporuka hrane u ratama i zaživljavanja kontejnera.

Uostalom od 19 do 23 oktobra evropski pregovarači i oni od strane SAD-a ponovo će se sastati u Miamiju, da razgovaraju o međusobnim zahtjevima i tada će se odmah shvatiti, da li je efekt Tpp uspio prekoračiti onaj jaz, koji je registriran u Washingtonu prošlog 22 septembra.

Ministarka odnosno komesar Evropske Unije zadužena za trgovinu, Cecilia Malmstrom, toga se dana sastala sa svojim parom – ministrom SAD-a Michaelom Fromanom –  koji joj je suho odgovorio odlučnim odbijanjem njenog zahtjeva, koji Bruxelles smatra nezaobiaznim, da se na pregovarački stol Ttp-a stavi liberalizacija na svim nivoima javnih natječaja, koji se odnose na materijalna dobra i usluge i da to vrijedi također i za Sjedinjene Američke Države na svim razinama (federalnim, državnim i pojednih građana), i to pred licem već postignutog otvaranja od strane Evropske Unije svih javnh konkursa, sve do onih u regijama i općinama, na koje se mogu prijaviti isporučitelji sa zastavom sa zvijezdama i prugama.

Pregovarač od strane SAD odbio je zahtjev za predefiniranjem arbitriranja, koje bi dozvolilo arbitriranje i citiranje poduzeća na  sud sa obje obale Atlantika, u slučaju da ova uvedu pravla, koja škode poslovma. Istina je, da bi se promijenlo jedino ime (od Investor to State Dispute Settlement ili Isds u  Investisment Cort System), ali svakako bi za američkog pregovarača bilo teško prihvatiti, da vlada ili Kongres SAD-a moraju pristati na preimenovanje – tako je to objasnio, ne bez izvjesne zlobe – minstar SAD-a, budući da bi njegove funkcje ostale iste. U Tpp već odobrenom na drugoj oceanskoj obali, osim toga, Isds je vrlo čvrsto prisutan, kao i mnogi drugi elementi, škodljivi za socijalne prlike i za socijalni mir kao i za ekonomiju zemalja, koje su potpisale taj sporazum. One su  optužile ugovor istog časa nakon što su ga potpisale.

Oscar Rodriguez, koordinator za Meksiko i Srednju Ameriku Public Services International (PSI) objasno je, da će od tog ugovora imati koristi samo 500 poduzeća, u kojima je sa 70% koncentrirana manifakturna proizvodnja, što se izvozi iz zemlje, te da je 2014  godine uvoz nadmašio  izvoz u za 110 milijardi američkih dolara samo u trgovini sa zemljama Azije i da je to opteretilo već ionako vrlo niske domaće plaće i da je dovelo do toga da su se stotine malih i srednjih poduzeća zatvorila i da je ostalo bez zaposlenja na hiljade ljudi.

Slave izvoznici američkog mesa, koje je bila pogodila stagnacija unutarnje potražnje, budući da je na primjer Japan odlučio da ukine carine na uvoz govedine, koje su prije iznosile 38%, a sad iznose jedva  9%. Kendra Kimbirauskas, članica upravnog odbora i uzgajivačica Socially Responsable Agricultal Project objasnila je da u Oregonu predstavnici Big Meet već predviđaju da će utrostručiti proizvodnju, kako bi mogli nasrnuti na novi azijski sektor “te da ne postoji nikakav način sa postojećim proizvodnim pritiskom, kako bi se uspješno osiguralo da okrutnost prema životinjama, zagađivanje podzemnih voda i zraka te pretjerano iskorištavanje rada mogu biti nadzirani, prema sada važećim zakonima i njihovoj zakonskoj snazi.”

U  Tpp kao i uTtp postoji poglavlje o održivom razvoju, koje općenito štiti prava radnika “ali ne uvodi nikakav obavezni mehanizam za zaštitu radnika, dok poduzeća imaju čak Isds, to jet specijalni sud za obranu vlastitih interesa “- optužila je taj ugovor Sara Borrow, sekretar Međunarodne Federacije Sindikata – Ituc.

Isto tako Natinal Farmers Union iz Kanade napravila je vlastiti račun i otkrila da će smanjnje cijena mlijeka, jaja i njihovi derivata dovesti do gubitaka više od 2,4 milijarde dolara, a to je gubitak koji bi nacionalni prozvođači imali u sljedećih 15 godina, a oni su ipak jaki u tom sektoru u nacionaloj ekonomiji kao i u izvozu. U globalnoj klanici mali broj njih prodaje, dok drugi bivaju servirani kao pečenka na stolu.

Il Manifesto

kolektiv

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: