Pritisci: Hrvatska i Ukrajina


Pritisnuta između ekonomskih ucjena SAD-a i EU, vojniih presija NATO-a, u unutarnjoj ekonomskoj i društvenoj stagnaciji, na sceni Hrvatske ponovo se javlja prošlost.

piše Enrico Vigna

Ministar vanjskih poslova Rusije Lavrov izjavio je da je posjet senatora Sjedinjenih Država Chrisa Murphyja mjeseca oktobra Hrvatskoj imao za cilj “sramne pritiske” na zemlju pred sudbonosnim odlukama za državnu politiku. I zaista do posjeta je došlo upravo u času kad se vlada u Hrvatskoj spremala donijeti izvjesne ekonomske i vojne odluke, koje su zabrinjavale leadership Sjedinjenih Država i uopće onaj Zapada.

Iz lokalnih izvora se doznalo da se predstavnici vlade u Hrvatskoj pripremaju isključiti svaku opciju prodaje ili sudjelovanja Hrvatske glavne benzinske i plinske firme INA za moguće investicije Rusije, koja je bila proteklih mjeseci učinila prijedloge, smatrane kao zanimljive čak i članovima vlade; kao da to još nije dovoljno, senator je stavio na dnevni red sastanke i stavio veto na eventualnu suradnju u kooperativnim oblicima sa Rusijom. Na jednoj je konferenciji čak rekao”…Prema informacijama kojima raspolažemo, za vrijeme svog nedavnog puta po Hrvatskoj Sjedinjenoamerički senator iz Connecticuta, Chris Murphy je tražio da dobije obećanje od hrvatskih vladinih funkcionera da se isključi bilo kakva opcija prodaje i participacije firme koja je leader za naftui i plin u Hrvatskoj INE, eventualnim ruskim ulsagačima u slučaju da poduzeće upadne u poteškoće i prekid rada sa ostalim evropskim partnerima…Predložio je hrvatskim funkcionerima da kupe amerčke helikoptere u zamjenu za one ruske proizvodnje M 8, helikoptere koje sada koristi hrvatska vojska“.

Jasno je da ovakve ponude imaju kao temelj politiku SAD-a da se pojačaju sankcije protiv Rusije. Washigton stalno pojačava pritiske na država jugoistoka Evrope, na redu je i Hrvatska, ali se naročito obara naMađarsku, koja je potpisala mnoge ugovore i razvojne projekte s Rusijom. Cilj je zapadnih zemalja da do maksimuma onemogući suradnju s onvim zemijama na polju energetke i vojne tehnologije. Jasno, ti pritisci, koje bi bilo točnije nazvati ucjenama, otkrivaju koja je i kakva je zapadnjačka koncepcija“zapadne demokracije“ u odnosu na suverenitet i na nezavisnost svake od tih zemalja, u optici nacionalnog razvoja i napretka. Osim toga su jasno gaženje svake norme uobičajeno priznate u međunarodnim odnosima – kazao je ruski ministar..

Dok je hrvatska vlada u otvorenim poteškoćama toga tipa, što mora donijeti odluke koje bi se mogle pokazati kao tragične za njezinu već ionako tešku ekonomsku situaciju, na evropskom frontu, u istom mjesecu oktobru, kako je izjavio ambasador Ukrajine u Hrvatskoj, potpisan je ugovor između pučističke vlade Kijeva i Zagreba za liječenje u bivšoj jugoslavenskoj zemlji ranjenika iz Ukrajinske Nacionalne Garde (ustvaru ukrajinskih neonacista) .“Prema dogovoru slijede susreti s ukrajinskim ambasadorom Oleksander Levčenkom u ministarstvima Vanjskih poslova i u Ministarstvu zdravstva Republike Hrvatske.“

Zanimljivo je da je dogovoreno da će Hrvatska dati liječenje i rehabilitaciju članovima Ukrajinske nacionalne garde, koji su ranjeni u vojnim operacijama u istočnom dijelu zemlje. U istom potpisanom protokolu nalazi se da će Hrvatska dati medicinsku pomoć kao i onu psihološku, ukrajinskim borcima, koji su se borili i bili ranjeni; hrvatski dio će na sebe preuzeti sve troškove prebacivanja ranjenika: kao i troškove rehabilitacije.

Sa te točke gledišta smo u nastavku i u sintoniji sa historijskim korijenima, koji su posve odgovarajući sa nasljednicima sljedbenika Bandere u Ukrajinii sa hrvatskim ustašama.

A evo koliko sličnosti i političkih, kulturnih i vjerskih paralela divljaštva, fanatizma, nehumanosti imali su i još uvijek imaju recipročni potomci neonacističkih bandi u Ukrajini sa hrvatskim secesionistima iz 90-ih godina. Jedan podatak medju drugima, izvađen iz historijskih dokumenata: nacistički komandant AdriatischesKustenlanda u Hrvatskoj, koji je pozivao Berlin na interveniranje, kako bi se zaustavilo „nečuveno divljaštvo“ hrvatskih ustaša i isto to je, istih tih godina, činio u Kijevu, nacist koji je bio komandant „javnog poretka“ Ukrajine, koji je slao u komandi u Berlin izvještaje u kojima je zahtijevao da se stne na put divljaštvu, koje su činili sljedbenici Bandere u Ukrajini.

Da bi se razumjelo što su ustaše u historiji Jugoslavije i da bi se shvatio fantizam i mržnja, urasli unutar tog jezivog historijskog fenomena, evo nekliko odlomaka iz govora vjerskih prvaka Katoličke crkve, koja u najvećem broju slučajeva nije samo stajala uz bok, već je bila i sama dio ustaške vlasti, a ne treba zaboraviti d je kardinl Stepinac, ratni zločinac i sudionik krivice za ubojstvo 700.000 Srba, ili pak drugih pravoslavnih, Jevreja, Cigana, komunista i antifašista u logoru za uništenje Jsenovac u Hrvatskoj.

Izuzev nekoliko hrvatskih katoličkih svećenika, koji su se herojski ponijeli, osamljeni stojeći i štiteći stanovništvo, bez ikakve diskrimincije rasne ili religiozne, nerijetko su takvo držanje platili vlastitim životom. I ovdje smo u perfektnom suglasju u ponašanju sa Unijatskom crkvom u Ukrajini, koja je stala na stranu nacističkih „oslobodilaca“postajući tako dio plana istrebljenja u toj zemlji.

Izvađeni iz govora kardinala dr Viktora Gutića, koji je ovaj održao u Sanskom Mostu 28 maja 1941 i koji je bio objavljen u novinama „Hrvatska Krajina“ br 19 dana 30 maja 1941…“Srpska vojska više ne postoji. Nema više Srba. Nećemo više imati posl sa tim seljacima žednim krvi. Dinastija Karadžordževića je nestaala i uskoro na našoj strani neće se vidjeti niti jedan Srbin, jer će ih nestati. Dao sam drastične naredbe za njihovo pootpuno ekonomsko uništenje, a bit će izdani i novi nalozi da ih se potpuno istrijebi. Ne budite slabi u odnosu na nikoga od njih.Nikada nemojte zaboraviti da su oni naši najradikalniji neprijatelji.Uništavajte ih gdje god dođete s njima u kontakt, a blagoslov nšeg Poglvradržve i moj bit će vječan… Srbi se nemaju čemu nadati i za njih je bolje da oduiz našeg kraja i iz naše domovine.“

Evo još kardinala Gutića, što je rekao na jednom drugom ustaškom skupu u Banja Luci:“…Ai od sutra ja uzimm uzde u ruke. Slomit ću im kićmu.Nikakve milosti. Recite to i našim tobožnjjim prijateljima. Kažite im da će im leđ biti slomljrna i d će čišćenje zap.očeti..Poglavnik države i hrvatski ministri ne vide trenutk da uđu u Banja Luku očišćenui od Srba i to će sad biti učinjeno jako brzo. Imam namjeru da postanem željezna metla i mogu vam kazati da neću nikom dopustiti da dođe meni i da preklinje da se spasi netko od naših neprijatelja..“

9. juna Gutić je kazao na jednoj manifestaciji u Prnjavoru:“…Izjavljujem srpskom gnijezd u Prnjavoru da dajem sam sebi 24 sata da očistim odnosno otjeram zauvjek to srpsko gnijezdo.. Ja ću ih početi ubijati, a vi ćete me slijediti…“ U junu mjesecu fratar Srecko Perić, franjevac iz okolice Livna sa oltara crkve samostana Gorica pozvao je Hrvate na klnje Srba: „Braćo Hrvati, idite i pokoljite sve Srbe. Prvo ubijte moju sestru, jer je udata za Srbina. Poslije postupite sa svim Srbima na isti način. Kad to budete završili, dođite kod mene u crkvu, gdje ću saslušati vaše ispovjedi i bit će vam data pričest i svi vaši grijesi bit će vam oprošteni…“.

Izvor: Coordinazione italiana per la Jugoslavia

jugoinfo@yahoogroups.com

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: