Syriza zajahala na valu anti-štednje do odlučne pobjede


Vođa Syrize, AlexisTsipras, prigodom proslave pobjede njegove stranke na grčkim izborima izjavio je kako je ovo kraj razdoblju klanjanja Grčke međunarodnim kreditorima; izborima na kojima je dominantna bila javna reakcija protiv dugog niza godina proračunskih rezova.

Pišu Marcus Bensasson i Eleni Chrepa

Tsipras, obraćajući se svojim pristalicama u središtu Atene u nedjelju navečer nakon što je premijerAntonisSamaraspriznao poraz, rekao da Grčka okreće novu stranicu i ostavlja štednju stare stranice iza sebe. Prioritet vlade Syrize „bit će za Grčku i za njezine ljude da povrate svoje izgubljeno dostojanstvo,“ rekao je.

„Tu neće doći do katastrofalnog kolapsa niti će se prihvatiti nastavak klanjanja, „ reče četrdeset godina star Tsipras. “Mi smo potpuno svjesni da nam grčki narod nije dao carteblanche nego mandat za narodni preporod.”

Dok je pobjeda Syrizebila mnogo odlučnija nego što su ankete predviđale, ostaje nejasno hoće li stranka imati mogućnost da vlada sama. Čak i uz najtanju većinu ili s krhkom koalicijom, rezultat daje Tsiprasu čisti mandat da se konfrontira sa strogim programom štednje nametnut Grčkoj u zamjenu za obećanja od 240 milijardi eura ($269 milijardi) pomoći od svibnja 2010. Izazov je za njega sada da postigne ravnotežu između njegovih izbornih obećanja koja uključuju i otpis grčkog duga i da izbjegne ono na što ga upozorava Samaras, rizik od slučajnog izlaska iz Eura.

‘Marginalna’ promjena

“Grčki narod kaznio je Novu demokraciju jer je vladala na sitničav način političkih partija starog režima,” telefonom nam reče AristidesHatzis, izvanredan profesor prava i ekonomije na Sveučilištu Atene. “Većina Grka koji su dali svoj glas Syrizi ne očekuju spektakularnu promjenu ali svakako marginalnu. Jedna marginalna bi za njih bila značajna.”

Tsiprasova Koalicija za radikalnu promjenu, kako je poznata po svom grčkom akronimu, osvojila je 36 posto u usporedbi sa 28,1 posto za Samarasovu Novu demokraciju, prema službenim projekcijama. Zlatna zora krajnje desnice ušla je treća sa 6,3 posto, a iza To Potami, potencijalni koalicijski partner Syrize, sa 5,9 posto.

Pobjeda Syrize, temeljem projekcija Ministarstva unutarnjih poslova i nakon prebrojavanja dvije-trećine glasova, šalje signal partijama koje su izazov ekonomskim i političkim konvencijama diljem Evrope, a taj zov dolazi iz zemlje čija se proizvodnja smanjila za oko jedne četvrtine i gdje jedan od svakih dvoje mladih je bez posla.

Investitori sada moraju pričekati da im Tsiprasizdiktira na koji način planira pregovarati o budućim financijskim potrebama Grčke. Produženje sadašnjeg euro-zonskog programa spašavanje banaka (bailout) dospijeva krajem veljače a predviđa se da će Grčka najkasnije do srpnja ostati bez novaca.

Opadanje Eura

Reakcija tržišta na rastuće vodstvo Syrize u glasačkim anketama prošlog tjedna uoči izbora bila je prigušena. Obveznice i dionice u Ateni u petak potakle su okupljanja, na dan nakon što je Mario Draghinajavio novi program kupnje obveznica Evropske Centralne Banke. Euro je na tržištu u Novom Zelandu pao rano u ponedjeljak.

“Bit će teško ostvariti političku stabilnost,” reče putem e-mailaVincenzoScarpetta, politički analitičar istraživačke grupe Otvorena Evropa sa sjedištem u Londonu. Potencijalni koalicijski partneri Syrize “samo se slažu u dijelovima” sa njenom platformom, dok će “samostalno vladanje sa mršavom većinom biti teško glede napornih dužničkih pregovora koji predstoje uz smirivanje jednog perifernog radikalnog krila. Srednjoročni izgledi su još daleko od jasnog.”

Upozorenja Euro-zona

Kreatori evropske politike uključujući i ministra financija Njemačke,WolfgangaSchaeubleai njegovog nizozemskog kolegu, JeroenaDijsselbloema, prije glasanja upozorili su Grčku da ne odobravaju skretanje od dogovorenog programa bailout-a.
Ministri financija iz 19 zemalja koje dijele euro treba da održe raspravu o Grčkoj i njenom financijskom spašavanju iz takozvane trojke euro-zonskih vlada, sa ECB-om i Međunarodnim monetarnim fondom kad se budu sastali u Bruxellesu u ponedjeljak.

Ministarstvo financija Njemačkeu izjavi reče da će stav Schaeublea ostati nepromijenjen i nakonizbornih rezultata te da će “ugovori sklopljeni sa Grčkom ostati važeći.”

Tsipras, koji je stigao u glavno sjedište Syrize u centru Atene uz bučne ovacije, reče da je njegova vlada spremna pregovarati i surađivati sa EU u vezi sa dugom. U isto vrijeme, izjavio je da je gotovo sa razdobljem trojke, dodajući da je

„Grčki narod danas pisao povijest.”

Izbori završavaju više od četiri desetljeća vladavine Nove demokracije ili Pasoka, dvije partije koje su se izmjenjivali na vlasti još od vremena ponovnog uvođenja demokracije 1974. godine nakon sedmogodišnje vladavine vojne diktature.

Dosadašnji rezultati zasad se kreću između 149 i 151 poslaničkih mandata zaSyrizuu parlamentu od 300 sjedišta, dok još nedostaje mnogo glasova u stranačkim utvrdama u rejonima Atene koji se još prebrojavaju.

Pasok, koji je osvojio na izborima 2009., pod vodstvom GeorgeaPapandreoua prije nego što je bio prinuđen zatražiti međunardoni paket pomoći u travnju 2010., dobit će 13 sjedišta, odmah iza Komunista sa 15 sjedišta. Papandreou, koji je svrgnut s mjesta premijera koncem 2011., nije uspio prilikom reizbora s projekcijama prikazivanja svoje nove stranke, Pokret demokratskih socijalista, te je pao na prag od 3 posto što je nedovoljan za osvajanje poslaničkih mjesta.

izvor: http://www.bloomberg.com
preveo s engleskog Slobodan Drenovac

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: