Grčka: prijevremeni legislativni izbori. A sada?


Intenzivni međunarodni pritisak „financijskih tržišta“, vrhuške Evropske Unije – na čelu s predsjednikom Junckerom i „socijalistom“ Moscovicijem – nije bio dovoljan da spase grčku vladu. Grčka je ponovo u središtu pažnje.

piše Dominiqe Ferré

Dana 17, a zatim 23 i 29 decembra Samarasova vlada nije bila u stanju ujediniti dvije trećine većine u Parlamentu, nužne da se izabere predsjedbik Republike. Samarasova vlada – koalicija desnih stranaka Nova Demokracija i „socijalističke“ partije Pasok – pala je, izazvavši prijevremene legislativne izbore, određene za 25 januara, a ispitivanja do sada izvršena govore da vodi koalicija radikalne ljevice, Syriza, koja je na čelu svih onih što kane glasati.

Kao i prošla vlada, koju je predvodio Papadémos (desnica Pasoka), upravo je on naslijedio Papandréua,(Pasok), Samarasova vlada je pala zbog snažnog otpora radnika i grčkog naroda memorandumima, koje im je nametala trojka (MMF, Evropska Komisija, Centralna evropska banka) od godine 2010.

Taj se četvorogodišnji otpor izrazio kroz neizmjeran broj sektorskih štrajkova, međuprofesionalnih štrajkova u trajanju od 24 ili 48 sati te putem manifestacija, okupacija poduzeća, pa čak i okupiranja ministarstava. To je klasna borba u kojoj su se radnici držali svojih sindikata, ali su se ovi morali sukobiti s važnim preprekama na vrhu, koje su ih sprečavale da nametnu vlastitu volju, sadržanim u sloganu, koji se čuo iz hiljada glasova kroz ove četiri godine: “Uzmite vaše memorandume i prekrižite ih i to smjesta!“

Četiri godine uništavanja mrmorandumima trojke

Ukoliko MMF kao i Evropska Unija nisu prestajali predbacivati grčkim vladama, koje su se nizale jedna za drugom, da nisu htele ići do kraja s tim uništavajućim mjerama, to još ne znači da nisu udarci, koje su podnijeli radnici, omladina kao i penzioneri, bili divovskih razmjera. Evo da navedemo samo neke: postotak nezaposlenosti porastao je sa 7,5% od godine 2009 na28 % u 2014 (službeno 49,8% za one mlađe od 25 godina,ali u stvari taj je postotak daleko veći). Amputirane od strane mnogobrojnih mjera, koje su proizlazile iz memoranduma, plaće su se smanjile za 22 % tokom tri godine… u slučaju da su bile isplaćivane, jer je memorandum „socijalista“ Papandreua iz 2010 zahtijevao da se isplaćuje samo 60 % plaća za 30.000 činovnika zbrojenih zajedno, natjeranih da traže novo radno mjesto, prije no što budu otpušteni s posla. Javna su poduzeća privatizirana i bud zašto rasprodana na desetine ili jednostavno, kao što je bio slučaj s industrijskom lukom Pirej, likvidirana, kao Tv kanal odnosno javna radiotelevizijska mreža ERT.

U javnom školstvu, kako nam objašnjava jedan sindikalist ELME (drugi regionalni ogranak obrazovanja u drugostepenom obrazovanju, OLME) iz Argide: “Kad je situacija došla dotle, da vidimo kako nam se učenici često loše osjećaju, jer su gladni, onda se čini kao ruganje činjenica, što je ukinuto na stotine radnuh mjesta nastavnika u drugostepenom obrazovanju, što nema školskih udžbenika ili sportske opreme. Došli smo dotle da zimi nemamo dosta ogreva da grijemo razrede. Anulirati memorandume ne znači samo da će mjesta i strukture, koje sam spomenuo, biti ponovo uspostavljene, već da će biti vraćeno 2.500 nastavnika na vlasita radna mjesta u školama zdravlja i to na mjesto „Kad je taj sektor prosto i jednostavno bio ukinut prije dvije godine.“

Otpor na izravnom planu klasne borbe…

Odbacivanje memoranduma je slilo, oko radničke klase, cijele sektore stanovništva, seljaka, „uništenih“ srednjih klasa.

Na izravnom su se planu klasne borbe radnici morali sukobiti sa umnažanjem „dana akcija“, koje je vrh konfederalne direkcija GSEF i ADEDY ostavio bez sutrašnjice. I to jesecuusprkos velikih štrajkova, koji su prerasli početno zacrtane okvire, kao što je bio osmodnevni štrajk metroa u Ateni, kojem su se pridružili transportni radnici Atene, ali koje je sindikalni vrh namjerno ostavio izoliranim u januaru 2013. U sukobu sa tim neprekidnim preprekama, otpor grčkog naroda došao je do izražaja i na izbornom planu.

…i na izbornom planu

U maju 2012 jedna mala koaliciona partija nastala iz grupa, čiji je najveći dio bio izišao iz krize Komunističke partije (KKE) te Syrize (1) postala je glavna partija parlamentarne opozicije, kad je njen glasnogovornik, Alexis Tsipras poduzeo kampanju za „poništenje referenduma“ i naročito, kad je odbio da sudjeluje u vladi, koja je nastavljala s realizacijom te politike.

Upravo je ta partija, u času dok ovo pišemo, dobila najpouzdanija uvjeravanja prema ispitivanju javnog mnjenja, za legislativne izbore 25 januara 2015.

Jean Claude Junker kao i Pierre Moscovici su u ime Evropske komisije i „financijskih tržišta“ udarali čekićem od kraja decembra mjeseca, da žele “nastaviti raditi s poznatim licima“ ,potvrđujući duboko antidemokratski karakter institucija EvropskeUnije,ea sad su utvrdilo, da nije uopće na narodu Grčke, da bira svoje predstavnike.

Procurilo je iz novina Der Spiegel da njemačka kancelarka Merkel prijeti da će izbaciti Grčku iz euro zone ako vlada Syrize dovede u pitanje memorandume…“

Za Evropsku Uniju treba nastaviti plan štednje, ma tko izišao kao pobjednik

Ta dramatizacija služi upravo prema Spiegelu, da se vrši pritisak, kako se ne bi ostvarila slična pretpostavka, jer bi izbaciti Grčku iz euro zone značilo staviti je u situaciju da ne plati dug…na veliku štetu banaka, naravno njemačkih. Budući da se nije mogao spriječiti pad vlade Samaras-Venizélos, sada treba sve staviti u pogon, kako bi neka eventualna vlada oko Syrize nastavila „put u pakao“, kako je to govorio Tsipras godine 2012.

Od strane Syrize izražavaju se proturječne stvari. S jedne strane Tsipras tvrdi, nekoliko sati nakon pada vlade 29 decembra: “Raskinut ćemo lance nametnute radničkoj klasi.(…). Suspendirat ćemo potpuno i sistematski naloge memoranduma.“ Ta izjava ne može, a da ne pojača pristanak radničke izborne većine, kao i one seljaka i naroda i da učini da taj pristanak bude daleko veći od baze Syrize.

Apsolutno nepodudarnost između narodnih aspiracija i „uvažavanja postavki Evropske Unije“

S druge strane rukovodioci Syrize nisu ipak odustali od vlastite politike, koja u okviru Evropske ljevice “čak odbija dovođenje u pitanje evropskih institucija. Radnici i politički borci i aktivisti konstatirali su da se Syriza uvijek postavljala uz strategiju mrvljenja štrajkova, s jedne strane neprestano ponavljajući dane akcije kao i stavovima sindikata, koje kontrolira. (2)

Krajem decembra direkcija Syrize tražila je „saveznike“ među najdiskreditiranijim osobama (kao partija Dimar, dio desne Pasokove vlade od juna 2012 do juna 2013), koji su svi bili umočeni u provođenje mjera štednje. No ti su „savezi“ bili uvelike odbijani na lokalim i na regionalnim instancama od Syrize već početkom januara.No veli Le Monde (od 6 januara): neki u Bruxellesu cijene da ta partija mora oformiti koaliciju s lijevim centrom i primijeniti manje radikalno držanje u odnosu na Trojku.“

Gospodin Tsipras se dobro čuva da izjavi kako hoće da izađe iz euro zone ili kako više neće plaćati grčke dugove. Prema Financial Timesu to je dokaz njegovog pragmatizma, jer je već započeo susrete s međunarodnim investitorima, kako bi ih uvjerio u vlastite namjere“…Uostalom zar nismo nedavno vidjeli Rena Dourou, vođu većine u Syrizi, kako je glasao za budžet svog prethodnika iz Pasoka na regionalnom savjetu Atike? U govoru održanom 29 decembra Tsipras tvrdi „sadašnje deklaracije evropskih zvaničnika dokazuju da su naši partneri spremni surađivati sa grčkom vladom“…Čudna formulacija kad budu pušteni s lanca Junckersi i Moskovici. A Tsipras treba da zahtijeva uvažavanje „postavki Evropske Unije i evropskih institucija“…
Čitavo iskustvo radničkre klase, u Grčkoj kao i u Evropi, ovih posljednjih godina pokazuje kako postoji apsolutna nepodudarnost između težnje miliona da prestanu s tim planom štednje i uvažavanja evropskih institucija, koje su već sada i od ovog časa pokazale vlastitu boju: treba nastaviti s primjenom memoranduma do k kraja!

„Svuda je bijes prekipio…

Ipak ostaje činjenica, kako nam povjerava jedan radnički aktivist iz Atene, da“općenito, ogroman broj ljudi, uračunavajući u njih i one koji gaje sumnje u Syrizu (koja ne prestaje pokazivati meku šapicu prema gazdama, Merkelovoj, Grčkoj crkvi, papi, itd.) ne vide drugi izlaz nego glasati za Syrizu. Jer je katastrofa enormna! Lokali bivše IKA (Socijalnog osiguranja) su gotovo prazni. Sitna buržoazija laje na sve strane. Bijes je ogroman, on se od svuda preliva…“

Revolt radnika i grčkog naroda, uprkos (i na izvjestan način protiv) angažmana direkcije Syrize da „uvažava obaveze“zacrtane od Evropske unije izrazit će se sigurno kroz masivno glasanje za Syrizu. Taj je glas sinonim za zahtjev anuliranja i to smjesta, memoranduma i barbarskih mjera, kako su se Grci izrazili toliko puta za vrijeme štrajka. To će biti za radnike, uprkos mnogobrojnih prepreka, veliko ohrabrenje da uzmu u vlastite ruke svoje poslove i da nametnu vlastite zahtjeve te da sve to okončaju. Na tom putu radnicima i narodu Grčke koristit će svakako podršku radnika, politički angažiranih boraca i mladih cijele Evrope.

Izvor: Informations ouvriers

(1) Syriza je dio Partije evropske ljevice (PGE) uz KP Francuske i Partie de Gauche (PG) u Francuskoj, Die Linke u Njemačkoj, itd. i ne dovodi u pitanje Evropsku Uniju, koju ona poziva dase reformira i da postane „više socijalna“.
(2) Sa svoje strane Komunistička partija Grčke (KKE) je „ortodiksna“ i njena socijalna frakcija sistematično je vodila politiku podjele: pozivi na razdvojene štrajkove, na posebne manifestacije… Način mrvljenja je vrlo koristan: on, razumije se, odgovara konfederalnim direkcijama, koje predvodi Pasok.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: