„Nacistički islamisti“ kao prljavo naslijeđe Balkana


Sandžak, zemlja na kojoj živi muslimanska slavenska populacija, između Srbije i Crne Gore, naslijeđe je Otomanskog carstva. U mjestu Novi Pazar u Sandžaku neki ekstremno nastrojeni imam organizirao je povorku od tridesetak mladića u uniformama i sa fesovima muslimanskih SS jedinica, koje su u ranijim vremenima sijale smrt po Bosni i na Kosovu. To je već zaboravljeno sjećanje na bosansku „Handžar diviziju SS-a“ i na „Skenderbeg SS“ trupe s albanskog Kosova.

piše Ennio Raimondino

Novi Pazar, glavni grad Sandžaka, na jugo-zapadu Srbije, koja se tu dotiče sa Crnom Gorom, regija je u kojoj muslimansko stanovništvo čini većinu. Na dan godišnjice „Hadžeta“, odnosno dana procesa i streljanja, prije sedamdeset godina, muslimana, koji su kolaborirali s nacistima, odjednom je podivljala zapanjujuća egzibicija nacističkog muslimanstva. U centru grada, koji se nalazi u Srbiji, prodefiliralo je tridesetak mladića u sivoj uniformi i crvenim fesovima muslimanskih SS odreda. To je nova inicijativa Muarema Zukorlića, veoma kontraverznog lidera muslimanske ekstremističke grupe, koja svoje poglede usmjerava prema Izisovom Kalifatu.

Stranica o muslimanskim bataljonima SS-ovaca je jedna od najmračnijih stranica iz Drugog svjetskog rata na Balkanu. Slijedeći put kolaboracije s nacizmom po antijevrejskom ključu, kako je to naredio Muftija iz Jerusalema, obrazovane su formacije jednog dijela muslimana iz Bosne i sa Kosova. Muslimani iz Bosne priključili su se ostacima divizije „Princ Eugen“, koja se bila upravo vratila iz Rusija i formirali „Handžar“ diviziju, što je godinu i pol dana sijala smrt. Kosovari albanske nacionalnosti bili su aktivni na Kosovu i u Albaniji svega osam mjeseci, ali su uspjeli ostaviti grozno sjećanje na tu kolaboracionističku jedinicu.

„Waffen-Gebrigs-Division der SS, Skenderbeg“ bila je formirana tek 1944 najviše od Kosovara albanske narodnosti kao i od muslimana iz Albanije, a njima je dodato jedno stotinjak mornara, koji su preostali od Kriegsmarine (Ratne mornarice prim. prev.). Zaista neslavna avantura s bilo kojeg gledišta. Stvorena kao snaga koju treba upotrebiti u borbi protiv partizana, divizija Skender beg je brzo rasturena, zbog velikog broja dezertiranja: više od 3.500 vojnika tokom dva mjeseca od 6.500 unovačenih, je dezertiralo i zbog toga je odlučeno da je raspuste. No to ipak nije učinjeno prije no što je ta formacija pobila oko 60.000 ljudi, uglavnom Srba i Roma.

Ta priča o pokoljima uglavnom je danas sasvim potisnuta – navodi talijanski Italintermedia – te ta formacija za izvjesne islamske ekstremiste predstavlja predmet slave, iako je manifestacija u Novom Pazaru uspjela zasad izazvati jedino zapanjenost i zgražanje. Isto tako propušteno je i reagiranja na tu epizodu od strane sarajevske vlade, kojoj su došle 1992 pomoći prve oružane skupine džihadista bliskih Al-Qaïdai s namjerom da se bore u unutarnjem građanskom ratu. Klimavo pamćenje i epizode pristajanja uz džihadistički ekstremizam Kalifata ponavljaju se, bez ikakvih ozbiljnih reakcija vlasti, na teritorijima izvan Srbije.

Izvori: Remocontro

Ennio Raimondino je novinar, bivši dopisnik talijanske televizije RAI iz Srbije.

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s

%d bloggers like this: