Desnoruka Evropa


”Već odavna se primjećuje, a nitko to ne želi glasno izreći: Evropa je kao kontinent i kao Evropska Unija postala invalid – osakaćena je – izgubila je ljevicu. To je sada samo desnoruka Evropa, koja sve političke i ekonomske poteze radi jedinom preostalom desnom rukom. U političkoj i ratnoj unezverenosti, što je sve više zahvaća – ne postoji istinski ispravna strana, za koju bi vrijedilo uložoti sve snage, a nema ni duboke vjere, da se za takvu isplati stradavati”.

piše Jasna Tkalec

Sve političke partije ljevice nose težak grijeh sukrivnje ili suradnje sa zlokobnim političkim poduhvatima desnice i u prošlosti i u sadašnjosti. Ili su pak toliko neznate i beznačajne političke formacije, da na šahovskoj ploči evropske scene nisu u stanju povući ni jedan jedini potez.

Totalitarizam na pomolu

Kolijevka liberalne misli i najliberalnija zemlja Evrope, Velika Britanija, priprema najdrastičnije zakone ograničenja kretanja i oduzimanja putnih isprava vlastitim građanima iz straha da ne isti ne postanu fundamentalistički borci. Također se priprema na uvođenje drastičnih mjera u slučaju sumnji u putnike u avio prometu. Matori Kissinger izlazi u javnost sa najcrnjim konstatacijama o kolapsu svjetskog poretka. U Americi se u vinjetama izruguju Evropskoj Uniji: Hollande i Merkelova nalaze se na kormilu barke, koja tone, dok Renzi u pozadini liže sladoled…
Vjerojatno je da su Hollande i Merkelova postigli svojevrsni gentelman’s agreent : Hollande će u Francuskoj zadržati ostatke socijalne države, a prepušta mu se na milost i nemilost iskorištavanje Libije i Malija i ostalih bivših francuskih kolonija, dok će Merkelova vedriti i oblačiti po Istočnoj Evropi i povući ozbiljno za uši i Marija Draghi, na čelu Evropske Banke. Neka se samo pričuvaju Draghi i Centralna Evropska Banka, ako zbog rastrošenih i proverbijalno lijenih građana južnih država EU Centralna Evropska Banka smanji kamatne stope ili još više ugrozi ekonomske interese njemačkih građana i izazove još znatniji pad donedavno stabilne stope rasta njemačke privrede ili se – ne daj bože – još više umanje kamate na bankovne uloge njemačkih štediša! Draghi je uostalom imenovano lice, a iza Angele Merkel stoji cijela njemačka nacija i dovikuje njoj i njenom ministru financija Schaubleu: bravo!

Solipsizam umjesto solidarnosti

Šteta samo što se ne može biti sam na svijetu pa se i toj njemačkoj Valkiri dopada kupati na Capriju i Ischiji, iako je Italija, kako je poznato i iz historije, vrlo nepoudan partner, kojem ne treba vjerovati. Zemlja „u kojoj limun cvjeta“ , kraj maslina i vina, veslih pjevača i lažljivih pripovjedača, koje je već opisivao Thomas Mann, želi iskoristiti radišnu Njemčku, koja trezveno upravlja privredom cijele Evrope te revnosno kormilari evropskim brodom s punim povjerenjem u vlastite političare i bez roptanja ih slijedi, kako je to već u njemačkoj tradiciji.

Dok izgaraju u užasnim ratnim sukobima veliki dijelovi Iraka i Sirije, a siroti Libanon svaki dan prima ogroman broj izbjeglica, od kojih potom znatan dio očajnika pokušava doći u Evropu, pa ih talijanski ratni brodovi operacijom nazvanom „Mare nostrum“ izvlače kao davljenike iz Sredozemlja, Evropska Unija ostavlja Italiju – i to južnu – samu u ovoj borbi spasavanja života ljudi, koji nikome nisu potrebni. Umjesto stvarne pomoći sve ostaje na neodređenim obećanjima za budućnost.

Italija ima stopu nezaposlenosti od 12,8%, dok se nezaposlenost mladih penje do brojke veće od 40%, a to znači da svaki dan bez posla ostaje oko 1.000 ljudi. Zar se onda treba zgražati pred divljanjem Lege Nord, koja bi najradiji cijeli jug zemlje, zajedno s imigrantima, bacila u more, jer je uvjerena da je jug uteg na njezinim nogama, koji je njene vrijedne proizvođače doveo do današnjeg kolapsa.

I dok bjesni lokalni rat u istočnoj Ukrajini i članice NATO pakta, koje se imaju sastati u Škotskoj, upravo se spremaju da dobro pročačkaju rusku mečku, Putin viče na sav glas kako neće trpjeiti da, kao u Drugom svjetskom ratu, nacisti bombardiraju gradove i sela istočne Ukrajine i bezdušno ubijaju nevine civile.

Metamorfoze

Svi se pozivaju na agresore, naciste, fašiste itd., a nitko ne zna ili ne želi napraviti analizu realne situacije. Ekonomija se pretvorila u politiku. Budući da ne mogu razviti ni povećati proizvodnju – našla se supstitucija. Razvijaju i povećavaju ratove i na tome se ipak, na kraju krajeva, dobro zarađuje na uštrb onih koji propadaju i gube glave.

Njemačka malograđanska samozadovoljna desnica sasvim je smetnula s uma princip solidarnosti u uživa u svom solipsizmu i mrzi sve one koji je u tome ometaju. Samo zaboravlja da je i za najgori egoizam potreban drugi, da bi se u njemu ogledalo i da bi ga eksploatiralo, jer ako ostaneš sam sa sobom i sa svojom slikom, udavit ćeš se u bunaru kao Narcis.

Protestantski moral usisan s majčinim mlijekom zahtijeva akciju i djelovanje, pa Die Linke nastoji (materijalno) pomoći posustale i od poraza obnevidjele lijeve pokrete u Evropi, od kojih su ostali samo patrljci. Katoličke zemlje južne Evrope, poglavito Italija, od nestanka PCI, glavinjaju zajedno s desnicom i tobože lijevim katolicima i ulaze s njima u sasvim sumnjive koalicije. Za katolike je je poznato: ukoliko se osjećaju grešnima, a očito je da ih muči osjećaj krivice, ispovijede se, pa im sve biva oprošteno. Vatikan ostaje kao posljednje pribježište nevolojnika.
I tako borba za solidarnost i mir u svijetu ostaje prepuštena Vatikanu – vidi se s kojim rezultatom…

Suvišni ljudi

Niko ne pita niti je u stanju učiniti lucidnu sociološku analizu, da je postojeće stanje, osim ekonomske krize, rezultat situacije nekoliko naraštaja mladih pred kojima nema ni rada, ni budućnosti, ni nade. Spremni su povjerovati u bilo što i otići bilo kamo – samo da pronađu izlaz. Svi su zaboravili davne slogane suludih futurista i Marinettija: rat je higijena svijeta!

Iz geta zapadnih metropola, sa vegetiranja na rubu života i društava, iz izloženosti obojenih ubijanju policajaca, iz društava koja ih ne trebaju ili stalno odbacuju, pošto su prije nekoliko godina napravili divlje razaračke pobune bez smisla i cilja, koje osim policijskih progona nisu dale nikakvih rezultata, neki od njih, naročito djeca imigranata, okrenuli su se fundamentalističkim pokretima i vrlo je teško sprečavati ih u tome i najdrastičnijim prisilnim mjerama. Kako ne vide nikave perspektive za vlastitu egzistenciju, a za njih nema mjesta ni u radnom životu, odlučuju se za odlazak, nakon najprimitivnije propagande, u najpogrešnije ratove, jer u općoj bezizlaznosti i osjećaju izlišnosti i besmisla i to im izgleda nekakv izlaz.

A oni drugi? Vjeruju bilo kome ili vjeruju u bilo šta, pa i jednom omatorelom klaunu, kakav je Beppe Grillo; šalju na stotine kurikuala na sve strane svijeta ili, ukoliko im je ostalo još nešto novca, lutaju zapadnom polutkom, Amerikom i Evropom, kako bi pronašli bilo kakvo mjesto pod suncem. Ne radi se više samo o onima koji su završili danas nikom potrebne humanističke znanosti: masa mladih strojara, geologa, fizičara informatičara i tehničara kovitla se Evropom i svijetom u potrazi za radnim mjestom. A sve je jasnije, da će uskoro potpuno nestati i sam pojam radnih mjesta na neodređeno vrijeme. Natjecanje je bespoštedno i što je najgore u toj je gunguli svatko posve sam. Princip solidarnosti je svugdje doveden u pitanje. Otuđenost je opća pojava, a depresivna oboljenja dobijaju razmjere pandemije.

Što nas čeka?

Nabacujući se epitetima fašista i nacista na vlastite protivnike i neprijatelje, nitko ne vidi ili ne želi da vidi, da iza tih folklornih maski, kojima ovi nazivi samo djelomično pristaju, nadolazi navala nezajažljivih interesa najdivljijeg kapitalizma, koji se spremno uputio u nemilosrdnu pljačku, pa makar i po cijenu ubijanja i ratova, što su poput vatrene krune okružili cijeli stari kontinent.
Da li nas čeka goruća ratna jesen i hladna zima bez ruskog plina ili nešto još mračnije? Sakatost ljevice upravno je proporcionalna cijeni u ljudske patnje.

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s

%d bloggers like this: