Zapadna plutokracija kreće u rat na medvjeda


Status nakon hladnog rata u Istočnoj Evropi, da se ni ne spominje Zapadna Evropa, sad je mrtav i sahranjen. Za zapadnu plutokraciju, koja čini 0,00001% stanovništva na vrhu piramide naše planete, a istinski je gospodar univerzuma, Rusija predstavlja posljednji poželjan zalogaj: ogromno bogatstvo prepuno prirodnih izvora, šuma, čiste vode, minerala, nafte i prirodnog plina. Rusija posjeduje sve ono što može ljubitelje rata u orwellovskom panoptikumu NSA i CIA dovesti do ekstaze.Što poduzeti da se ščepa i to s profitom takav zalogaj i da se dođe do zaista impresivnog plijena?

piše Pepe Escobar

Tu stupa na scenu globalni policajac NATO. Upravo u času kad je dobila nogom u stražnjicu u vlastitoj pozadini od planinskih ratnika naoružanih kalašnjikovima, organizacija proizišla iz Atlantskog Pakta smjesta stvara „stožer“ usmjeren prema Rusiji, kako su to predlagali Mackinder i Brzezinski. Maršruta će biti zacrtana tokom sastanka na vrhu čitave skupine, početkom septembra u Škotskoj. U tom intervalu tragedija leta MH17 brzo se problikuje. Prema onome što je izrekao njemački pilot- stručnjak, uz konstatacije date na licu mjesta od strane promatrača OSCE iz Kanade, sasvim je moguće da je avion pogođen topovskom paljbom iz automata kalibra 30, kojima su opremljeni ukrajinski SU-25; projektil je pogodio pilotsku kabinu letilice MH17, što je dovelo masivne dekompresije i rušenja aviona.

Nikakave dakle rakete, čak ni R-60 M zrak-zrak, a još manje rakete BUK (objekti početne potpuno frentične manipulacije s američke strane)uopće nije bilo. Novo objašnjenje potvrđeno je od svjedoka, koji su se našli na licu mjesta i dali intervjue u odsad vrlo poznatoj reportaži BBC „izbrisani“. Radilo se dakle o operaciji pod lažnom zastovom, koju su planirale Sjedinjene Države, pacerski izvedenoj od strane Kijeva. Jedva da se mogu zamisliti geopolitički tektonski poremećaji, ukoliko se u potpunosti dokaže, da je riječ o provokaciji pod tuđom zastavom.

Malezija je predala registraciju leta Velikoj Britaniji, a to je kao da se veli NATO. Treba očekivati manipulacije CIA-e. Let AH 5017 Air Algérie srušio se nakon leta MH 17. A ipak, analiza tog udesa aviona već je odavno javno objavljena. Zašto je dakle za analize i manipulacije crnih kutija MH potrebno toliko vremena? Nastavlja se igranje sankcijama. Rusiju se i dalje smatra krivom, bez i najmanjeg dokaza i mora biti kažnjena. Evropa slijepo slijedi glas svog gazde i prema ruskom protivniku upotrijebila je sve one teške sankcije, koje su bile predmet diskusije zemalja članica UE proših tjedana.

No postoje načini izbjegavanja. Rusija će imati ograničen pristup tržištima, koja posluju u američkim dolarima i u eurima. Ruske banke ne mogu više prodavati akcije (dionice) ni obligacije (vrijednosnice) Zapadu. Ipak, Sberbank, najvažnija ruska banka, nije u uključena u sankcije.

Kratkoročno i srednjeročno Rusija se mora samofinancirati. No kineske banke na tom mjestu i umjesto drugih mogu vršiti tu vrstu pozajmica. Ne treba zaboraviti na strateško partnerstvo Rusije i Kine. Kao da je Rusiji potrebno još dokaza, da se mora suzdržati u svojim aktivnostima od sistema baziranih na američkim dolarima.

Patit će sigurno evropske zemlje. BP sudjeluje sa 20% u Rosneftu i već je nose na nosilima. Exxon Mobil, Statoil (Norveška) i Shell bit će također jako pogođene. Sankcije ne pogađaju ipak industriju plina. Kad bi se to dogodilo, kontraproduktivna glupost EU dosegla bi zvjezdane vrhunce. Poljska, koja histerično napada Moskvu otprilike za sve što se događa pod kapom nebeskom, dobija 80% plina iz Rusije. Baltičke zemlje, jako osvetoljubive, kao i Finska, zavise od Rusije 100%.

Zabrana proizvoda, koji imaju dvostruku upotrebu (civilnu i vojnu) jako će pogoditi Njemačku, glavnu izvoznicu Evropske Unije prema Rusiji. Išćuškani su Ujedinjeno Kraljevstvo i Francuska kad se radi o proizvodima za odbranu. Ujedinjeno Kraljevstvo ima ništa manje od 200 dozvola za prodaju oružja i raketnih lansirnih mehanizama Rusiji. Osim toga Francuska joj prodaje jurišne brodove tipa Mistral, a ugovor za to vrijedi 1,2 milijarde eura (1,6 milijardi američkih dolara), koji će se prvi naći na udaru.
Kroz to vrijeme na planu ocrnjivanja…

Manipulacije Associed Pressa, koje se prodaju pod „analize“, dijele se novinama cijelog svijeta: to je cijela kolekcija klišea, čija je težnja dovesti do krajnosti postavljenu tezu. Dmitrij Trenin, iz Carnegie Moscow Center-a, obziran prema ruci koja ga hrani, kaže katkad istinu, a sve ostalo je čista laž. David Stockman ima zasluga, što je bar dekonstruirao laži o tome kako ta država ide u rat. A palmu za govorenje istine treba dati Segeju Glazjevu, Putinovom ekonomskom savjetniku. Njegova je osnovna teza da evropska poduzeća moraju žustro paziti na svoje interese upravo u času kad Sjedinjene Države nastoje „otpočeti u Evropi rat kao i hladni rat s Rusijom“.

Video pokazuje kako je to zaista bila prava bomba, koju je na najmirniji i najstaloženiji način uspio ispustiti, to jest izreći, gospodin Glazjev. Budite pažljivi dok ga pratite. Riječi Glazjeva, kazane prije više sedmica, kao i neki komentari navedeni u bilješkama, vode do neizbježnog zaključka: ključni sektori zapadne plutokracije još uvijek žele nedovoljno definiran rat s Rusijom. To uostalom i na drugim mjestima potvrđuju vitezovi Svetog Graala novinarstva, koji ni u što drugo ne vjeruju osim u službene demantije.

Plan NATO-a govori o smještanju raketnih baza u Ukrajini, o čemu će detaljno biti riječi u pripremnom razdobolju u vrhu NATO-a, na sastanku početkom septembra u Škotskoj. Ne treba ni upozoriti da će, ukoliko se ostvari taj prijedlog, crvena linija s Moskvom biti prekoračena, i to uvelike, jer će time biti omogućeni izravni udari na pogranične zone na zapadu Rusije.

U međuvremenu plan A Washingtona zahtijeva da se ograde jarkom federalisti iz Zapadne Ukrajine i Rusije. A to znači sve progresivnije direktno financiranje Kijeva, praćeno masovnim novačenjem i naoružavanjem, uz uplitanje američkih savjetnika, koji se već nalaze na licu mjesta, i pripremanje ogromne vojne sile, koja bi nadomjestila postojeću (i koja bi do kraja godine brojila 500.000 članova, kako misli gospodin Glazjev).

Rezultat svega bilo bi konfiniranje federalista u vrlo skučenu zonu. Predsjednik Ukrajine Petro Porošenko službeno je najavio da, ako ovo ne uspije do početka septembra, svakako mora biti učinjeno do kraja 2014.

U Sjedinjenim Državama i u velikom dijelu EU počeli su Putinu pripisivati monstruozne crte, kao da se radi o novom Ozami Bin Ladenu staljinističkog tipa. A ukrajinska strategija išla je za tim, da od Putina napravi nekog Vlada Lao Ceua, istovremeno dajući dokaze velikog strpljenja, budući da je dozvolila kijevskim huliganskim bandama, da joj stavljaju noge u tanjir, a za to vrijeme nastojala je pronaći i neko civilizirano rješenje sa EU. Sada je možda moguć i izvjestan zaokret, jer se gomilaju dokazi Glazjeva kao i dokazi od strane ruskih informativnih službi upućeni Putinu, kako je Ukrajina postala bojno polje; osjeća se koncentriran napor u smjeru destabilizacije Rusije; to je jednostavno sušta provokacija i što je još gore – nezamisliva provokacija.

Moskva se sa svojim suradnicima, zemljama BRICS-a , aktivno nastoji suzdržati od korištenja američkih dolara pri transakcijama, što je istinska raketna rampa za lansiranje ekonomskog rata, koji paralelno vode Sjedinjene Države; a ove izgleda muku muče oko zelenih novčanica koje ostaju bez vrijednosti. Napredak u tom ratu je spor, ali opipljiv, jer je zemljama BRICS-a, ili zemljama koje bi to htjele postati, zemljama G-77, odnosno onima iz pokreta Nevrstanih (MNA) – a to znači svim zemljama juga zemljine polutke – dosta i preko glave takvog stanja te im je zaista dozlogrdilo neprekidno žestoko maltretiranje Carstva haosa i sve te zemlje žele novi projekt međunarodnih odnosa. Sjedinjene Države sa svoje strane računaju na NATO, koji manipulira voljom ljudi i na Izrael, koji se ponaša kao bijesan pas, a možda na Savjet za Kooperaciju u Perzijskom Zaljevu, kojeg čine sunitske naftne monarhije, što aktivno surađuju u pretvaranju Gaze u klaonicu, a vjerojatno su kupljene ili natjerane da šute, jer će inače dobiti po prstima.

Napast da uđe na istok Ukrajine u 24 sata i da pretvori u prah i pepo zavojevače iz Kijeva za Putina mora da je nadljudska. Jer ludilo se širi na sve strane, balističke rakete su već u Poljskoj i uskoro će biti i u Kijevu, a nastavlja se i na slijepo bombardiranje Donbasa, kao i tragedija leta aviona MH17, dok histerično ocrnjivanje Putina na Zapadu svakako ne doprinose tome, da se stvari srede.

Strpljenje medvjeda ima svojih granica

Gospodin Putin igra dugoročno. Prilika da udari, i to snažno, već je propuštena. Taj njegov kung-fu udarac uzrokavao bi, da bi se NATO bio našao pred svršenom činjenicom (fait accompli), odnosno bilo bi se stvorilo takvo stanje, da etničko čišćenje 8 miliona Rusa ili rusofonog stanovništva u Dombasu nikada ne bi ni počelo.

Pa ipak Putin neće „zauzeti“ Ukrajinu, jer javno mnjenje Rusije ne želi da on to učini. Moskva će i dalje podržavati de facto pokret otpora u Dombasu. Za otprilika dva mjesec general Zima počet će žestoko napadati upropaštene Ukrajince, koje je Svjetski Monetarni Fond opljačkao.

Rusko-njemački mirovni plan, koji je potonuo, bit će izrađen od takvih tijela, koja će kolektivno braniti Washington. Veliki dio te ogromne igre Washingtona bio je spriječiti integriraciju Rusije s Evropskom Unijom, tako da se između njih umetne Njemačka, koja je također ranije bila dio velikog cjelovitog plana integriranja Euroazije, u koji bi bila uključena i Kina i sijaset puteva svile.

Ukoliko se trgovinska razmjena između Rusije i Evropske Unije, koja je iznosila 410 milijardi američkih dolara godine 2013 razbije o barjeru, koiju predstavljaju sankcije, treba predvidjeti pomicanje trgovine prema Istoku. To znači da se mora britko izglačati projekt euroazijske ekonomske unije, a ta unija uopće više neće imati nikakve veze s proširenom Evropom, što bi se prostirala od Lisabona do Vladivostoka, kakva je nekoć bila izvorna zamisao Putina. Euroazijska unija paralelno slijedi sijaset puteva svile prema Kini. A to znači tijesno partnerstvo Rusije i Kine u samom središtu Euroazije, što smjesta izaziva bespoštednu anatemu u očima Apsolutnih Gospodara Univerzuma. Ne treba se dati prevariti. Rusko –kinesko strateško partnerstvo jako će brzo napredovati, budući da Beiđing (kineski Peking) radi u simbiozi s velikim prirodnim resursima i vojno-strateškim mogućnostima Moskve, a da pri tom ne zaboravlja strateške prirodne prednosti. Moglo bi se kazati da se slična prilika nije ukazala od vremena Džingis-Kana. A ne treba se bojati, da će se Xi Đin Ping postaviti kao veliki Kan i početi pokoravati Sibir i pogranične krajeve.

Hladni rat broj 2 sada je neizbježan, jer Imperij kaosa nikada neće dozvoliti ruski utjecaj u nekim dijelovima Euroazije (pa čak ni u Kini). On nikada Rusiju neće priznati za ravnopravnog partnera (izuzetnost nikad ne prihvaća ravnopravnost). Na kraju, Imperij kaosa nikada neće oprostiti ni Rusiji ni Kini što otvoreno izazivaju svjetski poredak u kojem je izražena njegova izuzetnost, koja puca na sve strane, nametnuta od strane Amerikanaca.

Ako tajna američka država, čiji su predvodnici apsolutna ništavila, učini u očaju jedan suvišni korak, to bi moglo dovesti do genocida u Dombasu i do napada NATO-a na Krim, a to je najgori od scenarija: to je napad na samu Rusiju. Ali pazite se, jer će medvjed na to odgovoriti.

Izvor: Investig’Action

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s

%d bloggers like this: