Ko je sabotirao plinovod Južni tok?


Bugarska vlada je najavila prošle nedjelje da je prekinula radove na izgradnji Južnog toka, plinovoda, koji bi trebao voditi ruski plin do Evropske Unije, tako da ovaj ne prolazi kroz Ukrajinu. »Naredio sam zaustavljanje radova – izjavljuje premier bugarske vlade Plamen Orašarski, koja je upravo u krizi, ako već ne i u ostavci – odlučit ćemo o razvoju situacije poslije konzultacija u Bruxellesu«. Odluka je donesena –a da to nije nipošto namjerno – na dan trostranog sastanka Rusija, Ukrajina, Evropska Unija o isporukama plina Kijevu.

pišu Tommaso di Fracesco i Manlio Dinucci

Josè Manuel Barroso, predsjednik Evropske Komisije bio je nagovijestio prošlih dana otvaranje procedure EU protiv Bugarske zbog izvjesnih nepravilnosti kod konkursa za Južni tok.

Prije svega tri dana, 5 juna, vodstvo Bugarske Socijalističke partije je smatralo da je vlada Orešarskog potvrdila kao sigurno da će bugarski dio plinovoda biti izgrađen, iako je Bruxelles tražio prekid projekta. »Za nas je on od vitalog značenja« smatrao je potpredsjednik Parlamentarne komisije za energiju, Kujumđijev. A predsjednik Udruženja građevinara, Glosov, izjavljivao je kako je South Stream udisaj kisika za pluća bugarskih poduzeća.

Što se dogodilo? Projekt je nastao kad su u novembru 2006 (za vrijeme druge vlade predsjednika Prodija) ruski Gasprom i talijansko poduzeće Fini potpisali dogovor o strateškom partnerstvu.

U junu 2007 ministar za ekonomski razvoj Pier Luigi Bersani potpisuje s ruskim ministrom industrije i energije memorandum o dogovoru za realizaciju Južnog toka. Prema projektu, plinovod će se sastojati od jednog dijela ispod mora u dužini od 930 km ispod Crnog mora (u ruskim bugarskim i turskim teritorijalnim vodama) i s jedne će strane ići preko Bugarske, Srbije, Mađarske, Slovenije i Italije, sve do Tarvisia (u pokrajini Udine). Godine 2009-2011 zaključeni su svi međuvladini dogovori, kojima prolazi Južni tok.

Godine 2012 ulaze u akcionarsko društvo, koje financira izradu podmorskog dijela projekta njemačka kompanija Winterschall i francuska kompanija Edt sa 15% akcija (dionica) svaka. Izgradnja plinovoda počela je u decembru 2012 sa ciljem da se s isporukom plina započne već 2015. U martu mjesecu 2014 Saipem (ENI tal. poduzeće prim. prev.) dobilo je ugovor u visini od 2 milijarde Eura, da bi upravo ono izvelo prvu podmorsku liniju plinovoda.

U međuvremenu dolazi do ukrajinske krize i Sjedinjene Države – u jednoglasnom zajedničkom funkcioniranju Bijele Kuće i kongresne diplomacije iz republikanskog tabora – pritšću evropske saveznike da smanje uvoz plina i nafte iz Rusije, koji predstavljaju jednu trećeinu energetskog uvoza Evropske Unije.

Prvi cilj Washingtona (napisali smo tu u „il manifesto“ već 26 marta) jeste osujetiti izgradnju Južnog toka. U tom cilju Washington vrši sve jači i jači pritisak na bugarsku vladu. Prvo je kritizira što je prepustila izgradnju bugarskog dijela plinovoda konzorciju u kojem ima udjela ruska firma Strojtransgas, koja je pod sankcijama Sjedinjenih Država.

Sa ucjenjivačkim tonom američki ambasador u Sofiji, Marcie Ries, izjavljuje: »Upozoravamo bugarske poslovne ljude da izbjegavaju raditi sa firmama koje su potpale pod sankcije SAD-a«. Najodlučniji trenutak bio je, kad se prošle nedjelje u Sofiji sjedinjenoamerički senator John McCain, u pratnji Chrisa Murphyja i Ron Johnsona sastao s bugarskim premijerom i predao mu zapovijedi Washingtona. Odmah nakon toga je Plamen Orešinski objavio blokiranje radova Južnog toka.

Ova stvar ima značenje simbola: projekt ogromnog značenja za Evropsku Uniju sabotira ne samo Washington, već i Bruxelles i to putem ruke samog predsjednika Evropske komisije! Voljeli bismo znati što o tome misli vlada Renzija , budući da će Italija, kako je upozorio izvan sebe Paolo Scaroni, još uvijek prvi čovjek Enija – izgubiti milijarde Eura, ako projekt Južni tok bude bačen u smeće.

Izvor: Il manifesto

 

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s

%d bloggers like this: