Rumunija: Mali zapisi iz zemlje divljeg kapitalizma


Ponovo su se pojavili i pacovi državnog udara iz tako zvanog Fronta Nacionalnog Spasa iz 1989 godine, koje mediji bestidno još uvijek nazivaju revolucionarima. Njihova otužna zastava, sa rupom u sredini, iz koje je bio izrezan komunistički simbol, ponovo se vidjela na njihovim protestnim manifestcijama. Razlog što su opet izišli na ulice, na kojima je na svu sreću bilo daleko više žandarma nego pacova, prouzročen je time, što je iz njihovih platnih vrećica odnosno iz njihovih penzija ukinuta stavka, što se odnosila na izvršeni prljav posao rušenja socijalizma, koje su različite vlade priznavale, eto, sve do danas. Samo dakle kukavno novčano pitanje, a nipošto pokušaj rušenja sadašnjeg divljeg rumunjskog kapitalizma, kojem su oni otvorili put.

piše Stefano Valsecchi

Trebalo bi »zahvaliti« …navodnom meksičkom miljarderu Carlosu Slimu, što je uspio zaustaviti, makar samo na koji časak, izborni kretenizam koji u Rumuniji divlja u zadnje vrijeme. Nije to neka velika razlika u odnosu na Italiju, ali ovdje kao da je sve udvostručeno, budući da će u novembru biti održani i predsjednički izbori. Ogromni izborni plakati, beskrajne izborne debate u medijima, propagnda najezdom na svaka, pokloni u vidu kemijskih olovki i majica sa imenima različitih partija, čine sve žalosnijom aktualnu rumunjsku političku panoramu. Ponovo su se pojavili i pacovi državnog udara iz tako zvanog Fronta Nacionalnog Spasa iz 1989 godine, koje mediji bestidno još uvijek nazivaju revolucionarima. Njihova otužna zastava, sa rupom u sredini, iz koje je bio izrezan komunistički simbol, ponovo se vidjela na njihovim protestnim manifestcijama. Razlog što su opet izišli na ulice, na kojima je na svu sreću bilo daleko više žandarma nego pacova, prouzročen je time, što je iz njihovih platnih vrećica odnosno iz njihovih penzija ukinuta stavka, što se odnosila na izvršeni prljav posao rušenja socijalizma, koje su različite vlade priznavale, eto, sve do danas. Samo dakle kukavno novčano pitanje, a nipošto pokušaj rušenja sadašnjeg divljeg rumunjskog kapitalizma, kojem su oni otvorili put.

Njihov protest nije imao mnogo odjeka u Bukureštu. Sa takozvanim miniardesima – divljim odredima rudara, koje je predsjednik Ion iliescu bio pozvao da brutalno uguše studentske protesteu Bzkureštu 1991, i ovi štakori, tvorci državnog udara iz 1989, završili su u blatu historije.

Na strani rada, protesti radnika poduzeća u krizi događaju se neprekidno u cijeloj zemlji, dok rumunjski ekonomisti tvrde sa velikim pretjerivanjem u televizijskim studijima, kako je kriza gotova! Treba istaći kako su radnici Oltchim iz Ramnicu Valcea, najvećeg industrijskog postrojenja Rumunije, zaposjeli lokalnu policijsku prefekturu, da bi im u propisanom roku bile isplaćene naknade za nezaposlenost.

U međuvremenu austrijski nadvojvoda Dominik Habsburški, potomak rumunjske kraljevske loze, ovih je dana dao u prodaju čuveni dvorac Bran, u kojem je živio i car Vlad ili drugim riječima grof Drakula. Nadvojvoda ga je ponudio rumunjskoj vladi za »skromnu«… cifru od 😯 miliona dolara. Šta bolje poželjeti? Budući da je ekonomski i financiski list yenkeeja Forbes procijenio vrijednost dvorca na 14o miliona dolara! Radilo bi se o »izvrsnom poslu« …rumunjske države, ukoliko bi se ova odlučila da ga kupi, jer je dvorac tek 2006 godine ponovo predala Habsburgovcima, nakon što ga je Socijalistička Republika Rumunija konfiscirala 1948 godine.

Na kraju, vratio bih se na početak, odnosno na meksičkog milijardera Carlosa Slima, koji je, na sastanku održanom prije nekoliko dana u Krajovi sa mjesnim vlastima, glavnomgradu tog rudarskog kraja, ponudio rudarima posao u izraelskim rudnicima. I ukoliko je neko tom prilikom namrštio nos i sjetio se da se svake godine 15 maja komemorira NABKA, koju je ta teroristička država izvršila na palestinskoj zemlji, Meksikanac, u čijim biografijama se uzalud ne navodi da je filantrop, bacio je na tanjir svoju mega ponudu: 10 dolara nadnice po satu.

Pošto sam dao ovu malu fotografiju, ustvrdio bih da bar ovoga puta međunarodni ekonomisti nisu napravili grešku, kad tvrde da je rumunjski kapitalizam najdivljiji u cijeloj Evropi. Kako bih konstatirao barbarstvo kapitalizma, budući da je Komunistička Partija Rumunije još uvijek izvan zakona, u međuvremenu izrazio bih živu želju za povratkom cara Vlada.

Il Manifesto

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s

%d bloggers like this: