NATO nas staje 70 miliona Eura na dan


Prema izvještaju Sipri svaki sat se troši tri miliona Eura za odbranu, oružje i Atlantski Savez. To je cijena koju plaća Italija, a da u nju i nisu uračunati troškovi za vojne letilice F 35 i vojne misije u inozemstvu.

piše Manlio Dinucci

»Stanje u Ukrajini treba da podsjeti na to, da oslobođaenje Italije nije bilo badava i da ga se mora bezpogovorno plaćati«. To je kazao preddsjednik Obama u Rimu i u Bruxellesu, izjavljujujći kako je zabrinut, što neke zemlje članice NATO pakta žele smanjiti vojne troškove. Sljedećeg tjedna najavio je da će se u Bruxellesu sastati ministri vanjskih poslova, kako bi se pojačala prisutnost NATO snaga u Istočnoj Evropi i kako bi se pomoglo Ukrajini da modernizira vlastite vojne snage. To će zahtijevati dodatna sredstva. Dakle Talijani su obaviješteni: nema ni govora o smanjenju vojnih troškova!

A koliko troši Italija? Prema podacima Siprija, uglednog instituta iz Stocholma Italija je 2012 došla na deseto mjesto među zemljama koje najviše troše za vojsku na cijelom svijetu, što znači 34 milijarde dolara, koji odgovaraju u Eurima iznosu od 20,6 milijardi godišnje.
A to znači da se troši 70 miliona Eura na dan; to su javni troškovi za oružanu silu, oružje i municiju i vojne misije u inozemstvu. Prema podacima, koje je objavio sam NATO prije mjesec dana, talijanski troškovi u vojne svrhe izbose 20,6 milijardi Eura, što iznosi 56 miliona Eura na dan. Ta brojka, preciziraju u proračunu, ne obuhvaća druge vojne snage, koje nisu pod stalnom komandom NATO-a , već mogu da budu učinjeni prema prilikama. To se odnosi na troškove za talijanske vojne misije u inozemstvu, koje ne opterećuju budžet ministarstva odbrane. Ima još mnogih drugih izvanbudžetskih troškova za dugoročna financiranja vojnih programa, kao što su na primjer avioni lovci F 35.

U službenom budžetu NATO-a se tvrdi da troškovi tog vojnog saveza iznose 1.000 milijardi dolara godišnje, što je jednako trošku od 57% sveukupnih svjetskih troškova za vojsku. Ustvari, ti su troškovi još viši, jer se troškovi Sjedinjenih Država, koje je kvantificirao NATO, penju na 735 milijardi dolara godišnje, a tome treba još dodati druge rubrike troškova za vojsku, koje Pentagon ne računa – između ostalog 140 milijardi dolara za vojnike u mirovini, i 53 miliona za »nacionalni program inteligegence- obavještajnih službi«, zatim 60 milijardi za »sigurnost domovine« – a sve to će dati istinsku visinu troškova SAD-a u visini od 900 milijardi dolara, što je cifra, koja iznosi pola svjetskih troškova za vojsku.

Cilj je Sjedinjenih Država da evropski saveznici preuzmu na sebe veću kvotu u vojnim troškovima NATO-a, koji treba da budu povećani s obzirom na proširenje tog saveza i na njegovo pojačanje na istočnoj strani.

Danas, naglašava Obama, »avioni Atlantskog saveza vrše izviđanja na Baltičkom moru, pojačali smo našu prisutnost u Poljskoj i spremni smo učiniti još i više«. Razvijajući se u tom prvcu, upozorava Obama, »svaka država članica NATO-saveza mora povećati vlastiti angažman i preuzeti na sebe dio troškova, jer na taj način pokazuje političku volju da investira u našu kolektivnu odbranu«. Tu je volju predsjednik republike Napolitano potvrdio predjedniku Sjedinjenih Država Baracku Obami, kako je to učinio i predsjednik vlade Renzi. A cijena toga, kao i obično, pada na leđa talijanskih radnika.

izvor: il Manifesto

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s

%d bloggers like this: