Venezuela i medijski terorizam: reakcionarni val zapljusnuo Venezuelu


Još jedan reakcionarni val, još jači od puča 2002 zapljusnuo je Venezuelu na vrlo snažan način. Cilj je jasan: prisiliti legitimnog predsjednika Madura na kapitulaciju. Očito je da su reakcionarni i fašistički delovi Venezuele, sa vanjskom podrškom vlastitih otaca iz Washingtona, još jednom izabrali tvrdu pučističku liniju, budući da su utvrdili da je revolucionarni put zdrav i da ima čvrstu narodnu podršku. U osamnaest izbornih krugova od ukopno devetnaest pobjedio je »čavizam« – i to bez ikakve sumnje, kako su potvrdili međunarodni promatrači i ovaj se rezultat nije mogao poreći.

piše Fabrizio Verde

Upotrebljena je klasična shema, već poznata iz šarenih revolucija, koje je tobože donio revolucionarni val, pun klasnih predrasuda i bez ikakvih zahtjeva – kako to tvrdi novinar iz Španjolske Ignazio Ramonet – radi se o sektorima opozicije iz Mesa de la Unidad Democratica, na čijem je čelu Leonardo Lopez, koji su u Caracasu i u nekim dijelovima zemlje izveli djela nasilja, razaranja i pljačke.

Uz pomoć djelovanja medija, koji su neprekidno angažirani, a cilj im je pokazati i uvjeriti svijet, kako su u Venezueli u toku snažni masovni protesti, dok se ustvari zaista radi o manjini. O manjini jako dobro izvježbanoj i naoružanoj i još bolje financiranoj.

Važnio je objasniti da proteste uopće nije organizirao studentski pokret, već fašistički pokret Voluntad Popular Leopolda Lopeza i da su oni obuhvatili svega 8% venzuelanskog teritorija. To se uglavnom odnosi na one municipalne uprave, koje drži u rukama opozicija.

U pokrajini Miranda, kojom upravlja Capriles, koji je bio aktivni protagonist, uz Leopolda Lopeza, pokušaja puča 2002 godine, prema optužbi Madura, dvolična su ponašanja guvernera dopustila i potakla ogromnu slobodu nasilja ekstremista.

Tachira je pogranični teritorij uz granicu Kolombije, u koji je vlada morala uputiti specijalne snage, kako bi dokrajčila paravojnički skvadrizam, koji je u tu regiju prodirao iz susjedne Kolombije. U tom se kraju nalazi municipij San Cristobal, čiji je gradonačelnik Daniel Caballos, kojega drže za »koordinatora« nasilnih upada i počinjenih bezakonja.

»Imamo bojovnika s desnog krila iz ekstremističke grupe Voluntad Popular – izjvio je Maduro una Telesuru – koji je stavljen pod istragu. To je čovjek Alvara Uribe Velesa (kolombijanskog predsjednika) što se bavi trgovinom oružjem, drogom i ubojstvima. Ime mu je Daniel Caballos i ustvari – on je nacist.«

»U Venezueli je je u toku pokušaj puča – kazao je nadalje Maduro u intervjuu koji je u nedjelju navečer dao Telesuru – zasnovan na djelovanju malih grupa, čiji je cilj baciti u tjeskobu i strah stanovništvo Venezuele.«

Akcija tih malih grupica je nužna, kako bi se umjetno stvorila klima građanskog rata i kako bi ponovo pokušali državni udar. Tako se ponašajući opozicija, uz pomoć lokalnih i međunarodnih medija i uz masivnu suradnju networka, uspjela je montirati »brutalnu medijsku kampanju« najbesramnijih manipulacija. Cilj je jasan: izazvati pad, odnosno silazak sa scene Madura i, ukoliko bi se to dogodilo, stvoriti takvu klimu u zemlji, koja bi nalagala nužnost strane vojne intervencije. Scenarij je, da se razumijemo, sasvim sličan onom u Libiji, Siriji i u Ukrajini. U tom cilju predsjednik je pozvao narod Venezuele da nastavi borbu, ukoliko dođe do njegove fizičke eliminacije od fašističke ruke.

Radi se o »najbrutalnijoj medijskoj kampanji«. Predsjednik je efikasno ožigosao ovu u toku kao »najbrutalniju terorističku medijsku kampanju od 2002 do danas«. Ona je temeljni dio strategije delegitimiranja vlade i ekonomskog rata, koje čine tako zvani »nježni državni udar«, što ga pokušava opozicija.

 

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s

%d bloggers like this: