Avet Bolkesteina


Rad low cost. Kompromis sveden na minimalnu mjeru u Bruxellesu o tretmanu poslova izvan boravišta radnika. No države će moći vršiti veću kontrolu. Ali problem ostaje: 1,5 milion ljudi (brojka koja je podcijenjena) izrabljivano je, zahvaljujući socijalnom dumpingu. Teren vrlo povoljan za ekstremnu desnicu nekoliko mjeseci prije izbora za Evropu.

piše Anna Maria Merlo

bolkestein1-2a42eU vremenskom razdoblju kraćem od šest mjeseci, koje nas dijeli od izbora za evropske organe, ponovo se vraća »poljski vodoinstalater«, ovaj put u obličju »radnika izvan sjedišta low cost«, a to je oblik socijalnog dumpinga, koji pogoduje ekstremnoj desnici i protu-evropeizmu u bogatim zemljama, dok postaje oblik »suvremenog ropstva«, kako tvrde sindikati, za najsiromašnije zemlje Evropske Unije. Jučer su u Bruxellesu ministri rada 28 zemalja Evropske Unije pronašli kompromis, kako bi promijenili odredbu, koja od 1996 regulira situaciju radnika izvan sjedišta to jest izvanvlastite zemlje (njih ne treba miješati s imigrantima), iako litvansko predsjedništvo Evropskog Vijeća jučer navečer još nije precizno izradilo sva ograničenja (sedam zemalja glasalo je protiv ove odredbe). Propis Bolkenstein je stupio na snagu, pošto su u EU ušle Špnija i Portugal, ali prije širenja Unije na istok: taj je propis donesen, kako bi se izbjegao socijalni dumping zemalja sa daleko nižim plaćama od evropskog prosjeka, a paradoksalno, upravo je on postao oruđe, koje favorizira low cost rad, zbog širenja Unije na istok 2004 i 2007, te poremećajima uzrokovanim ekonomskom krizom. U posljednjim godinama prisustvuje se pravoj eksploziji radnika s boravištem izvan vlastite zemlje (službeno njih je 1,5 miilion u Evropskoj Uniji, ali to je jako podcijenjena brojka), a naročito je došlo do umnožavanja zloupotreba i to u tolikoj mjeri, da je CES (Konfederacija evropskih sindikata) prijavila, kako postoji »socijalna Evropa sa dvije brzine«. Svaka je od evropskih zemalja nastojala izvesti vlastitu nezaposlenost, u trci za platnim low cost-om. U ime slobode cirkulacije osoba Velika Britanija, Irska i cijeli blok istočnih zemalja (koje izvoze low cost radnike) ne žele nikakvu promjenu propisa, (iako je na kraju Poljska glasala za kompromis), dok Francuska, Njemačka, Italija i Danska zahtijevaju pravila, povećanu kontrolu i mogućnost krivične odgovornosti za one poduzetnike, koje povjeravaju izvršavanje poslova  poduzećima, koja posluju s uvezenom radnom snagom.

bolk2Godine 2005 sa »direktivom Bolkenstein«, koja navodno dopušta primanje u radni odnos zaposlenih sa visinom plaće njihove matične zemlje, došlo je do izvjesnog pokušaja »olakšavanja« propisa Bolkenstein iz 1996. Tako da se može kazati, kako propis Bolkenstein u EU nije prošao, ali činjenično stanje danas je, da je na djelu njegova divlja verzija, putem brojnih zloupotreba.

Direktiva Bolkenstein iz 1996 imala je za cilj da regulira situaciju radnika, koji se privremeno nalaze izvan vlastitog boravišta, koji bi morali imati radne uvjete jednake sa zemljom, u kojoj se momentalno nalaze na radu (u visini minimalne nadnice, ukoliko ista postoji, zaštitu od nesreća na radu, itd.), dok se doprinosi moraju plaćati u matičnij zemlji. No zloupotrebe su se umnožiavale, dok radnike uzimani u radni odnos izvjesne strane zemlje, kako bi ih što manje plaćali, pa su tako izmišljene i lažne platne kesice, dok minimalnu nadnicu primju samo na papiru, a istovremeno su prisiljeni plaćati za smještaj i za hranu neprirodno visoke cijene, rade i krajem tjedna, a višak radnih sati im se ne plaća, dok postoje i nevidljive prevare, koje je teško uhvatiti zbog mreže pod-unajmiljivanja drugih poduzeća, koja izvršavaju samo izvjesne vrste poslova itd. U Njemačkoj do sada nije postojala minimalna propisana plaća, radnici s istoka uzimani su po sramno niskim nadnicama za rad u klanicama, što je na kraju uništilo francusku konkurenciju (otuda jedan od uzroka protesta »crvenih beretki« u Bretanji). Predsjednik belgijske vlade Elio Di Rupo nedavno je prijavio jednog »poduzetnika, koji je prisiljavao 60 Portugalaca, da rade za nadnicu od 2 eura na sat, što je apsolutno neprihvatljivo«. Sektori gdje je low cost rad najprisutniji su građevinski poslovi, poljoprivreda i restorani odnosno ugostiteljstvo.

475120573-photoDosad se evropski Sud pravde uvijek povoljno izražavao o »slobodi cirkuliranja« u verziji »slobode pružanja usluga«: 2007 finski mornari, koji su osporavali imatrikulaciju (upisivanje) brodova u Estoniji, izgubili su parnicu, a švedski su sindikati osuđeni, jer su htjeli blokirati švedske aktivnosti u letonskim poduzećima, koja su obavljala javne radove u Švedskoj i upošljavala vlastitu radnu snagu pod uvjetima, koji vrijede u Baltičkim zemaljama; čak je i Luxemburg bio osuđen 2008 godine, što je bio isuviše velikodušan u tumačenju direktive Bolkenstein iz 1996 godine i što je dopuštao, da se stranim radnicima, koji su radili u toj zemlji, plati više od minimalne nadnice. U Francuskoj su 2011 poljski radnici tužili jedno građevinsko radilište za nuklearni reaktor u Fiamanvilleu, koje im je dalo ugovor na engleskom jeziku, a bili su angžirani na izvršavanje izvjesnih poslova, koje je firma unajmila od nekog drugog irskog poduzeća, što ga je izabralo gigantsko poduzeće Bouygues, a plaćali su radnike preko Kipra.

José Maria Barroso obećao je da će načeti taj problem za vrijeme svog drugog mandata. Evropska Komisija zatražila je od Francuske, zemlje koja se najviše zalaže za promjenu ovog propisa, da bude »razumna« i da prihvati kompromis. Prema mišljenju komesara za rad, Laszlo Andora, »jedan od problema Francuske su doprinosi, koji su u toj zemlji među najvišima u Evropi«.

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s

%d bloggers like this: