Fašizam i antifašizam: gorki plodovi historijskog revizionizma u Italiji


Danas je tačno sedamdeset godina otkad su, rano ujutro, odvedeni u Auswiitz svi Jevreji iz Rimskog Geta. Odvedeno ih je nekoliko tisuća: vratilo se 1945 svega njih dvanaest, od toga samo jedna žena. Najodvratnije u tom tragičnom događaju bilo je, što su se rimski Jevreji osjećali više-manje sigurni, jer su svega mjesec dana ranije (nakon kapitulacije Italije 1943 i njenog zaposjedanja od strane Vermachta) platili okupatoru za obećanu poštedu, 50 kg zlata, skupljenih na vrat na nos uz pomoć ostalih građana, kako bi ih SS-ovci ostavili na miru. Prevareni, opljačkani i pobijeni:  evo što je bio rezultat nacifašističkih politika u Italiji i u Rimu, gdje su Jevreji živjeli još od rimskog osvajanja Judeje te razaranja posljednje utvrde Masade (Mossada). Kao i svi porobljeni narodi, kojima je život u domovini postao nemoguć, pohitali su i Jevreji u prijestolnicu Imperija, koji ih je uništio, pa se tako  pjesnik Juvenal žali, kako više ne možeš prolaziti mostovima na Tiberu, a da ti ne doasađuje moleći milostinju, neki krmeljivi Jevrejin. Da li je to prvi od antisemitskih napisa, koji je stigao do nas, ili se ta kvalifikacija odnosi na kršćane, kako misle neki drugi, budući da Rimljani nisu razlikovali Jevreje od kršćana, jer su i ovi bili porijeklom Jevreji?

piše Jasna Tkalec

Ulica Rasella i Fosse Ardeatine

4Bilo kako mu drago, s nemilom godišnjicom uništenja stanovnika Rimskog geta isprepleo se još jedan zbunjujući događaj. Nekoliko mjeseci prije ulaska savezničkih trupa u Rim, 2 juna1944, CNL (Nacionalni oslobodilački komitet) izveo je u aprilu mjesecu atentat na četu Nijemaca, što je marširala centrom grada, u ulici Rasella. Bombu su smjestili u kantu za smeće i ona je eksplodirala u času prolaska njemačkih vojnika, pobivši njih tridesetdvojicu. SS-ovci i njemačka komanda grada pobjesnili su, pohapsili prolaznike i neke od stanovnika ulice Rasella,odveli ih u zloglasno mučilište u Via Tasso, da ih ispituju i muče. Uskoro stiže naredba iz Njemačke, navodno iz ustiju samog Hitlera: za svakog poginulog vojnika streljati po desetoricu talaca.  Nalog je izvršio Herbert Kappler, oficir SS-a,  koji se već bio pročuo operacijom likvidacije Rimskog  geta. Uhapšenici torturirani u Via Tasso i zatočeni u zatvoru Regina Celi, njih 335, uglavnom Jevreji i članovi pokreta otpora, svih dobi i svih političkih usmjerenja i socialnog statusa(među njima bio je i dječak od 14 godina kao i djed Luce Codera di Montezzemolo, današnjeg šefa Ferrarija ) odvedeni su kamionima na mjesto zvano Fosse Ardeatine (Glineni jarci), gdje se nalaze špilje ardezijskih iskopa te divljački strijeljani tokom cijelog dana – po četvorica u grupi.  Potom su nad  krvavom gomilom od  335 svježa leša eksplozijama bombi  SS-ovci izazvali odron zemlje i zazidali ulaz. Iako se sve radilo brzo i tobože tajno, Rim je brzo doznao za ovu stravičnu pogibiju a, a tijela streljanih  izvučena su junu iste godine – odmah po ulasku saveznika u grad. Taj pokolj uoči oslobođenja predstavlja ranu nanesenu gradu, koja se ne zaboravlja. Vinovnici su od strane taliajnaskih vlasti gonjeni nakon rata i uhvaćeni, ali nisu streljani, jer su  se branili, da su samo „izvršavali naređenja“i „jer je bilo nedopustivo da civili-banditi kidišu na vojnike Vermachta“. Posljednji učesnik tog masakra bio je Erich Pribke, kapetan SS, kojeg je 1993 Argentina izručila Italiji.

2Sudski proces tekao je mukotrpno, jer je obrana inzistirala na zastari i na visokoj dobi optuženika, rođenog 1913. Na krajuje na zahtjev antifašista i eksponenata Jevrejske općine Rima SS kapetan Erich Pribke ipak osuđen i predan na izdržavanje kazne jednoj fratarskoj ustnovi u blizini Rima. Uskoro je pušten u kućni zatvor zbog godina i zdravstvenog stanja, pa je iritirao građane šetnjama u pratnji njegovateljice.  Prije dva mjeseca usudio se proslaviti čak  stoti rođendan. Unuka, koji je nosio djedu šampanjac, pred kućom je dočekala negodujuća gomila. Sad je imao loš ukus ili zlu sreći, da je sa 100 godina i dva mjeseca taj nekad naočit, a sigurno sadistički oficir SS, umro gotovo na godišnjicu tragedije Rimskog geta i u vrijeme  Marinija, novog antifašistički orijentiranog gradonačelnika. Prijatelji i istomišljenici željeli su svečano ispratiti pokojnog Ericha Pribkea u jednoj od  rimskih crkava. Prije smrtiPribke je kod javnog bilježnika ostavio svoj  testament, u kojem se ne odriče svog „političkog ideala“, slavi nacističku Njemačku, izjavljuje kako se uopće ne osjeća krivim, nego počašćenim, što je vršio svoju dužnost te negira postojanje logora smrti i istrebljenja. Gradonačelnik Marini kao i rimski vikarijat na ovo su smjesta reagirali i izjavili kako grad Rim kao ni rimske crkve neće dozvoliti sprovod ovog krvnika. Neka tijelo bude sahranjeno u Argentini. No Argentina je to neki dan s indignacijom odbila. Politički istomišljenici Pribkea i neofašisti zaprijetili su da će tijelo preminulog SS-ovca javno nositi rimskim ulicama. Da ih u tome spriječe karabinjeri su posmrtne ostatke Pribkea prenjeli u Viterbo, gradić udaljen 70 km od Rima, u očekivanju da mu domovina Njemačka dozvoli sprovod. lstomišljenicima Pribkea i neofašistima ni ta udaljenost nije ništa značila: požurili su u Viterbo, da se silom dokopaju tijela. No tamo ih je danas dočekala razjarena masa antifašista  te su žestok sukob u uskoj uličici spriječili karabinjeri, u čijoj se nadležnosti do daljnjeg nalazi mrtvi Pribke.

Umiru u visokim godinama posljednji protagonisti nacifašističkog  ludila i to u vrijeme procvata revizionističke historiografije, budući da je ljevica ponovo u nezapamćenoj defanzivi.  Parodoksalni sukobi oko mrtvog nacističkog krvnika dokazuju da, ukoliko se nacizam, uprkos godina, još uvijek dobro drži, ni druga strana ne sjedi skrštenih ruku i poručuje: nikad nećemo zaboraviti ni oprostiti!

Comments
One Response to “Fašizam i antifašizam: gorki plodovi historijskog revizionizma u Italiji”

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: