Plavuško i Baruh


Da li je Benedikt XVI, borac protiv relativizma u suvremenom svijetu, svojom gestom odustajanja od prijestolja Svetog Petra i ostavkom na službu papstva relativizirao i samog sebe, ili učinio korak koji znači izlaz iz historije, iskorak iz hiljadugodišnje tradicije i ulazak crkve u modernitet?

Šta tu gestu vezuje s «velikim odbijanjem» sirotog Celestina Quinta (Plavuška Petog), koji nije znao ni latinski, te je i primio papsku službu nakon što je cijelog života živio kao pustinjak, sa Benediktom XVI., čije ime znači «dictus bene» – «blago-sloven» – slovom tj. rječju proglašen «blagim, dobrim, blaženim», odnosno onim što se na starohebrejskom kaže «Baruh»?

 

piše Jasna Tkalec

Benedicto-XVIjcm

… «Ja, Celestin V., odustajem slobodno i spontano od službe svetog oca Pape»… Drhtavim glasom izgovarao je te riječi jedan stari monah, pustinjak, koji je cijeli život proveo u spilji na Monte Morrone, pa su ga i nazvali Pietro del Morrone. Bio je jedanaesti sin siromašnih seljaka iz pokrajine Molise, predzadnji po redu, koji se zamonašio i svoj život posvetio siromaštvu, postu i molitvi. Nije znao ni latinski, a u času kad je izabran za papu imao je 85  godina i uopće se nije tako nečemu nadao. U to vrijeme, nakon dugogodišnje borbe za posjedovanje Sicilije Aragonaca i napuljskog kralja iz dinastije anžuinske, te otimanja za papsku stolicu dvije patricijske porodice iz Rima, prinčeva Colonna i princa Caetani, otimanja koje je trajalo pune dvije godine, pa je u međuvremnu došlo i do epidemije kuge, te se plemeniti Caetani dosjetio jadu, da, nakon pokore i skandala, izabere za Papu tog neukog i priprostog isposnika sa planine Monte Morrone i imenuje ga papom. Tako je pustinjak postao papa u Aquili 1294. Kao papa dobio je naziv Celestina V. i postao oruđe u rukama plemenitog Caetanija. Potpisao je sve sto je ovaj želio (da će Sicilija ponovo pripasti Napuljskom kraljevstvu nakon smrti vladara iz dinastije Aragona) i nakon zbrke koja je nastala u vatikanskim spisima, jer Celestin V. nije bio od ovoga svijeta niti je poznavao latinski, a još manje razumio svjetske moćnike, ni strasti i zaplete, koje ih rukovode i razdiru, te je upao u mreže Caetanija, odlučio se, svega nakon pet mjeseci papstva, na krajnji gest. Papa je odustao…što naravno nije ostalo bez posljedica. Njegov dojučerašnji zaštitnik princ Caetani, pošto se dao izabrati za papu Bonifacija VIII., želio ga je definitivno maknuti s puta. Nesretni Celestin V. je za to doznao i pobjegao u Gargano na Jadranskoj nobali, odakle se namjeravao prebaciti u Grčku, ali je zarobljen od napuljske garde odveden u tvrđavu –zamak u Ciociariji, gdje je nakon dvije godine u uzama, umro. Kažu da je papi Bonifaciju VIII. – onog kojeg je Dante smjestio u VIII. krug pakla među simoniste što naglavačke stoje dok im vječna vatra pali tabane – prorekao: »Dobio si papsko prijestolje kao lisica, vladat ćeš ko lav, a umrijeti kao pas».

celestino-b

Što dakle tog Celestina V. vezuje za Benedicta XVI.? Ista formula izrečena na latinskom jeziku «abdiciram slobodno i spontano».

A Bendikt XVI je ovog jutra nastavio «…pošto sam više puta preispitao vlastitu savijest, postao sam siguran da više nisam u stanju da na dovoljno dobar i prikladan način vršim službu Petrovog nasljednika. Duboko svjestan odgovornosti te službe, koja zbog svoje duhovne suštine mora biti vršena ne samo riječima i djelima, nego i patnjom i molitvom...» odlučio sam se povući od nje…

Na Concistoru koji je imao kanonizirati Otrantske mučenike dana 13 februara 2013. nastalo je zaprepaštenje kao da je grom udario iz vedra neba. Niko nije znao, niko se nije nadao ovakvoj iznenadnoj odluci i njenoj objavi od onog koji je bio 273 papa po redu na Petrovom prijestolu.

Na trgu Sv. Petra toga jutra šetkali su turisti i prodavači krunica, molitvenika i svetih sličica kao svakog jutra i s nevjericom su primili vijest, koja je munjevito obišla globus. Kako? Ostavka? Nije moguće!? Da nije neka šala? Neki su se odmah sjetili nesretnog Celestina V., koji je umro u uzama, neki filma Nannija Morettija, koji se pokazao profetskim, u kojem papa, francuski glumac Michel Piccoli, daje sjajan lik pape, koji to postaje protiv vlastite volje te bježi iz Vatikana, zatim ide na psihoanalitičke seanse kod mlade liječnice, kako bi se oslobodio svojih strahova, a na kraju ipak pred zapanjenim kardinalima, koji ostaju bez riječi, daje ostavku, jer se ne osjeća sposobnim…Prozor na kojem se pojavljuje papa ostaje sablasno i tragično prazan. A on je ove večeri, dok je hladna kiša pljuštala od zapanjenih posjetilaca napuštenim trgom Sv. Petra, bio osvijetljen iznad mračnog i mokrog trga. Kažu da se iznenada iz mračnih oblaka prolomio grom i udario u crkvu sv. Petra. Posljedica nije bilo – dočekao ga je gromobran!

papa-benedicto-xvi

Neki su se opet sjetili  posljednje knjige poznatog komunističkog pisca Ignazia Silonea, napisane 1968. (kad su mnogi komunisti odustajali i izlazili iz partije zbog invazije Čehoslovačke) «La vita di un povero cristiano» (Život jednog sirotog kršćanina) u kojoj opisuje u obliku dijaloga život i patnje siromašnog i zlosretnog Celestina V., zatvorenog u uze u kojima umire, pošto je doživio čast, koju nije želio. A Ignazio Silone piše :»U bilo kojem vremenu i u bilo kojem društvu najuzvišeniji čin ljubavi jeste dati cijeloga sebe, shvatiti i uzeti samog sebe, kako bi se obnovio. Posjeduje se samo ono što se daje»…

O ovom dramtičnom koraku Pape, koji je u krizi, Crkve koja je u krizi, vjere koja je u krizi, kršćanstva koje je u krizi, svijeta koji je u krizi, raspravljat će se još dugo.

Da li je papa Benedikt XVI  konzervativan ili nije? Da li je ovaj nečuveni gest, gest moderniteta ili relativiziranja svega, pa i stolice svetog Petra, protiv čega se papa kao učen i rafiniran teolog toliko borio? U kakvom mu je svijetu bilo dano da vrši svoju tešku službu Pontifexa Maximusa, Petrovog nasljednika, u Rimu? Da li se bojao fizičke slabosti i nemoći te nije želio da svijet gleda njegovu patnju, kako se to dogodilo sa njegovim prethodnikom Wojtilom? Šta se to u Rimu desilo sa profinjenim profesorom teologije iz Regensburga, da je on, koji je vodio dijalog sa Habermasom, kasnije postao konzervativni teolog i Papa koji se bori protiv suvremenosti? Kako se kao Papa hrvao sa apostazijom Evrope, sa identitetom Crkve na čijem se čelu našao (sa 78 godina) i kako je doživljavao odnos crkve i svijeta? On koji je u svojim napisima nastojao pokazati vezu između racionalizma i vjere, da li je patio zbog svijesti o ljudskoj ograničenosti, o ljudskoj neslobodi, jer svi ćemo postati prah (iz kojeg smo nastali) i sve će postati prah, samo je crkva vječna…No današnji svijet je prazan i bez vjere…

Da li su ga kardinali ostavili samog, ili se prirodno mora osjećati usamljen svaki čovjek koji se nađe na čelu takve kolosalne i hiljadugodišnje institucije kakva je sveta rimska crkva? Da li je, pišući svoje enciklike, osjećao koliko su udaljene od svakodnice dnašnjih ljudi, on, koji je pisao o ljubavi, što je za njega bila prije svega kršćanska «caritas» i o «duhu i vjeri» te o svom doživljavanju Isusa Krista, mislima i osjećajima toliko dalekom i drugačijem od svijesti i preokupacija XXI stoljeća? Da li je  svijet u kojem mora još uvijek živjeti svijet prazan, bez ideologija, bez vjere i na kraju krajeva i bez nade? Ili možda nije tako? Da li su ga crkveni velikodostojnici, episkopi i kardinali pratili u njegovoj namjeri da Crkvu očisti «od prljavštine», kako je sam izjavio? Zar nije napisao dirljivo pismo irskom kleru i vjernicima, ispričavajući se zbog sramnog zla – svećenićkog zlostavljanja djece? Da li su ga dobro shvatili u Francuskoj kad se pokušao pomiriti s biskupima lefevrijancima? Zar nije imao dobar odnos s hebrejstvom, kojeg je smatrao temeljem krešćanske vjere? Zar se nije pokušao pomiriti s drugim jednoboškim crkvama, pa nakon nespretnog citiranja bizantskog imperatora, što je izazvalo cijelu pobunu u islamskom svijetu, zar nije otišao i Turskoj u Aja Sofiju i molio zajedno s Velikim Muftijom?

20081002150011!Stemma-Celestino-V

I zar nije bio dobar komunikator on koji je twiterom razgovarao čak s djevojčicom iz Japana, koja se bojala potresa…Kako se nosio sa skandalima JOR-a, Vatikanske banke, te s ostavkom njenog direktora Tedeschija? Ili sa skandalom Gabrielija, koji mu je kao lični sobar, krao dokumente? Sa optužbama da Crkva propovijeda siromaštvo, a sama je prebogata. S tvrdnjama protestanata, da treba da i žene budu svećenici? Sa praksom priznavanja istospolnih brakova, čak u najkatoličkijoj Španiji? Ili sa burnim negodovanjem zato što na pastoralnom putu u Afriku nije odobrio upotrebu prezervativa, uprkos epidemije AIDS-a, koja tim kontinentom hara…Sve su to pitanja na koja mora odgovoriti Vatikan i njegova crkva, ali i svijet piše historiju svakoga dana. Benedikt XVI. iz nje je – kako reče – svojevoljno izašao- da proživi ostatak svojih dana prvo u Castel Gandolfu, dok mu se uređuje kućica u Vatikanskim vrtovima, lijepi klauzurni objekt, kojeg vode opatice. A on će šetati Vatikanskim vrtovima, razmišljati, čitati i pisati teološke spise, koliko mu to zdravlje bude dopustilo. Tako misli baruh – blagosloveni u ostavci papa – Benedictus XVI., nakon klamoroznog gesta, koji je, potaknut ko zna čim (već se izmišljaju urote i zapleti) zgranuo svijet odlukom da učini svojevoljno ono našto je Celestino V. možda bio prisiljen. Do 28. ovog mjeseca bit će Papa, a onda će na slikovitoj ceremoniji vratiti mitru i ključeve svetoga Petra…i bijelu halju.

 No da li će se on baš tako šetkati prelijepim vrtovima Vatikana i čavrljati s budućim Papom? Crkveni velikodostojnici već govore kako će to biti samo «vrijeme tranzicije» do konačnog odlaska u neki udaljeniji samostan u potpunu klauzuru. Sedam je vjekova prošlo od nesretnog Celestina  V 1297 godine. Treba se nadati da u svijetu ljudi koji se neprestano klanjaju zlatnom teletu i zaboravljaju Boga, hrabri ili umorni papu Benedikta neće biti ni zaboravljen ni napušten od božje proivdnosti te da će imati ljepši kraj od sirotog Plavuška –Celestina V.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d bloggers like this: