Vesti iz francuske Parti socialiste: Arnaud Montebourg osnovao politički pokret Ruža i Rezeda


”Kako živjeti nakon izbora? Na to pitanje svak odgovara na svoj način. Martine Aubry je odmah, iste večeri nakon poraza, ispunila poslom svoje mjesto, ured prvog sekretara Socijalističke partije; Manuel Valls je preuzeo kontrolu komunikacija Françoisa Hollandea; Ségolène Royal se sprema na povratak u Narodnu Skupštinu. Ostaje Arnaud Montebourg.”

piše Thomas Wieder

Već tri mjeseca «treći čovjek» predizbora, onaj koji je izazvao opće čuđenje sa dobijenih 17,2% glasova u prvom krugu, nije propustio niti jednu priliku da se o njemu govori. Kako bi upozorio Socijalističku partiju (Parti socialiste), odnosno njene članove i spriječio ih da priželjkuju poslaničko mjesto nakon  navršenih 67 godina. Kako bi bacao munje i grmio protiv «Bismarckovske politike» kancelarke Angele Merkel, čak i uz rizik da zapleše stari ples sa preživjelim demonima germanofobije. Kako bi naredio Martine Aubry, da raščisti s navodnim «korupcionaškim sistemom» izbora socijalističkih kandidata u Pas-de- Calaisu. Ili kako bi podignuo mač na borbu protiv sporazuma između Socijalističke partije i Evrope–Ekologije tj. Zelenih, spreman da hvali nuklearnu energiju čije prednosti sada većina «drugova» izbjegava napadno isticati.

Tri se mjeseca dakle mnogo slušalo «tužitelja» Montebourga. Na veliku  štetu nekih od njegovih bližnjih. » Stranački predizbori su omogućili Arnaudu da se pretstavi u novom ruhu, da pokaže ljudima kako ima konstruktivne ideje za budućnost i vidi šta bi: postao je vlastita karikatura.»povjerio je Le Mondu prije par tjedana jedan njegov prijatelj.

 

Počast Aragonovoj poemi

Taj prelazak na «nešto drugo» Arnaud Montebourg je trebao formalizirati 4 februara, lansirajući u La Bellevilleoise, mjestu koje je ogranak XX arondismana Pariza, svoj vlastiti politički pokret Ruža i Rezeda, tako nazvan u čast Aragonove poeme, koju je pjesnik napisao pod Okupacijom. Tu su se našli njegovi stari suborci, kao što je poslanik Thierry Mandon ili Christiane Taubira, odnedavna povezani, pa Malek Bouth, bivši predsjednik S.O.S. Rasizam, ali i mala četa  mladih diplomaca, koji su davali živost nedavnoj kampanji predizbora, a među njima se nalazio i politolog Gaël Brustier, njegov šef kabineta u lokalnoj upravi  Saône i Loire, jedan od mladih «segenaca» koji je postao «chevenementist».

Mjesto nije izabrano slučajno. Na to mjesto je uvečer, 9 oktobra, Arnaud Montebourg pozvao na slavlje svoje prijatelje, pošto je dobio 17% glasova. Današnje ponovno okupljanje treba da ih potsjeti na 455 609 glasova, koje je dobio toga dana. Da se vidi, kako on još uvijek nešto znači, jer je on jedini bivši kandidat predizbornog glasanja, koji, uz Ségolène Royal, ne čini dio kadrovske križaljke sadašnje kampanje Françoisa Hollandea.

Dakle Ruža i rezeda. Kad ga pitaju o čmu se radi Arnaud Montebourg veli da ne želi biti još jedna «struja» unutar Socijalističke partije. «Već sam stvarao struje» objašnjava on Mondu ovog februarskog jutra u  jednom od ureda Narodne Skupštine. Ne radi se dakle da se opet započne avantura s Novom socijalističkom partijom (NPS), strujom koju je osnovao 2002 zajedno sa Bemoît Hamonom i Vincentom Peillonom i koju je napustio nakon tri godine, da bi stvorio jednu drugu, nazvanu Obnoviti odmah. «Obnova Socijalističke partije dosegla je svoje granice. To je partija lokalnih administratora kolektiviteta, izdvojenih od društva. Oni još žive s lenjinističkom idejom partije avangarde, koja osvjetljava put masama. Pa, zna se da lenjinizam dovodi do staljinizma. Pogledajte samo Bouches-du-Rhône ili Pas de Calais!»

 

IZMISLITI NOVE POLITIČKE OBLIKE

Uvjeren da su «partije, pa  /tu podrazumijeva i svoju/ mrtve zvijezde» čovjek koji je u nacionalnom sekretarijatu Socijalističke partije zadužen za obnovu, želi okrenuti stranicu. »Vrijeme odluka i sinteza je prošlo. Sada treba izmisliti nove političke forme» veli on, precizirajući da, svakako, on čuva svoju člansku iskaznicu Socijalističke partije.

Budući da je «politički aparat i njegova tijela društvo prevazišlo» to će se «počevši od baze napraviti rekonstrukcija Francuske» osigurava socijalistički poslanik. Evo vrlo širokog programa, ali ovaj ga uopće ne impresionira. »U pitanju je preživljavanje nacije. Zbog toga sam izabrao Aragonovu poemu.  Poslušajte /vadi male okrugle naočare i recitira, ponavljajući dva puta svaki stih/: «Kad se žito pod ledom našlo, lud je osjetljivih soj. Lud misli na zadjevice, dok  zajedno bije boj. Kao i prije šezdeset godina neophodno se mobilizirati, da bi se ponovo rekonstruirala i obnovila Francuska. Da li je neko član Socijalističke partije ili nije, nema važnosti.

U vidu «nove političke forme» on zamišlja politički radni plan, koji se sastoji od tri dijela. Prvo «jedan putujući univerzitet narodnog obrazovanja». Načelo. «Raditi po principu Michela Onfray-a, u Caenu, ali šaljući predavače, da se susretnu s građanima svuda, po cijeloj Francuskoj – kako bi im se omogućilo da ovladaju temama, koje su  a priori nejasne – kao što je to na primjer novac». Drugi dio se sastoji od «škole za političko formiranje i borbu». Poučavanje će se vršiti na stranicama Interneta i za vrijeme vikenda u Saône i Loire.

On će sam sudjelovati u animiranju. «Radit će se o političkom kursu. Jer politika nije samo vizija, ona je i misija: ja ću poučavati naše buduće kadrove kako da uvjeravaju, kako da vode političke kampanje, kako da dobiju izbore.» Ostaje treći dio : jedan think tank, koji će se baviti razgovorima i publikacijama partije. U njega će biti uključeni, naravno, filozof Régis Debray i demograf Emmanuel Todd, koji je napisao predgovor knjižice Votez pour la démondialisation – Glasajte za demondijalizaciju (Flammarion 2011), koju je zastupnik Saône i Loire objavio.

Ime je već pronađeno. «Demarkacije». I još jedna referenca uzeta iz prošlosti: » Upravo preživljavamo krizu iz 1930-1940». Jedanaest godina pošto je osnovao Konvenciju za VI Republiku, šesnaest mjeseci nakon lansiranja pokreta Ideje i snovi, pred predizbore, evo opet Arnaud Montebourga na rubu nove političke avanture. »On radi ono što je uvijek činio: stvara svoj mali dućan (PMR). Takvo je ponašanje normalno za nekog ko ne podnosi šefove iznad sebe « dekriptira jedan njegov stari drug.

Jedan drugi, danas među vođama Socijalističke partije, dodaje: «Arnoud ima ujedno vrlo solidna uvjerenja uz sposobnost nevjerojatnih obrta, koje treba pripisati njegovoj nesposobnosti da trajno ostane raditi pod nekim. Godine 2007 bio je glasnogovrnik S. Royal, 2008 je podržao Aubry na Kongresu u Reimsu, a zatim se približio Hollandeu u drugom krugu predizbora. To je prilično smiješno, ukoliko se sjetimo s kojom je galamom odbio Hollandeovu sintezu u Mansu godine 2005 i izazvao lom i prelazak u Novu Socijalističku partiju -NPS».

 

Dobio sam bitku za kulturu

Ukoliko i prizna da se «ljuto sukobio sa bivšim prvim sekretarom» danas Arnaud Montebourg kaže «kako se potpuno slaže» sa sadašnjim kandidatom. Treba dobro shvatiti, ponovo se naći bilo je tim lakše, jer se François Hollande približio njegovim pozicijama, a nije se dogodilo obrnuto. «Izgubio sam predizbore, ali dobio sam bitku za kulturu.  Njegov čuveni  govor u Bourgetu, to je gotovo s identičnim izrazima ponavljanje mojih ideja o financijama i o mondijalizaciji».

U Ardèchu, 24 januara, kao početak njegovog «kruga po francuskim fabrikama», koji će  povesti odavde i voditi sve do predsjedničkih izbora, on je to i uzviknuo.»Izborna kampanja Françoisa Hollandea u mnogim se točkama poklapa s onom Arnauda Montebourga.« Kampanja, koju on ne želi smjestiti ”ljevije od ljevice”. «Moj politički dar ne odgovara ni ljevici ni desnici Socijalističke partije. Odbijam socijalizam preraspodjele koliko i socijalizam popravljnja (kapitalizma). Neka bude jasno, nisam ni Benoît Hamon ni Michel Sapin. Danas imam središnju poziciju.»

On vjeruje da je na sredšnjoj poziciji, kako bi sebi garantirao ostajanje. U junu će se boriti se za četvrti poslanički mandat. A ukoliko François Hollande bude izabran 6 maja, da li će ga pozvati u svoju vladu? »Društvo se ne mijenja u ministarskom savjetu» on odmah presiječe hvastavca, koji ga zamišlja kao ministra pravde, industrije ili poljoprivrede.»On je dosljedan u svom radikalizmu, ali šta može netko kao on učiniti u svijetu institucija?» pita se jedqn blizak ovom socijalističkom kandidatu.

Istovremeno i vani i unutra, kako je to činio u Socijalističkoj partiji Jean Pierre Chevènement, s kojim ima zajedničke ukuse i ideje, privrženost republikanskim idejama i strast za industrijske probleme, Arnaud Montebourg ne vidi sebe samo kao velikog majstora u vještini sticanja vlasti, već i kao jamca za njenu trajanost.

Le Monde

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: