Sarkozi, Katar, interesi… 

piše Denis Lambar

Godine 2011 o Kataru se mnogo govorilo. Vidjeli smo kako se po njemu šeće Nicolas  Sarkozy ili kako prima u Jelizejskoj palači  katarskog emira Al- Tanija ili njegovog sina. A prošle godine operacija je promijenila dimenzije. Trebalo je proći nekoliko mjeseci kako bismo shvatili da je u njoj Nicolas Sarcozy imao središnju ulogu.

  1. Početkom godine francuski predsjednik je dao presudnu podršku katarskoj kandidaturi za organizaciju Svjetskog kupa u nogometu 2022. Nekoliko promatrača iz Francuske opazilo je kasnije da je ugovor velikih dimenzija za građevinski sektor povjeren poduzećima iz Francuske. Godine 2011 Francuska je vlada sačinila akcioni plan pomoći nacionalnim poduzećima, kako bi ova iskoristila sve svoje šanse da dobiju 100 milijardi Eura. «Radi se o cijeloj ljestvici aktivnosti: BTP, o informatičkim tehnologijama, trajnom razvoju i svemu ostalom što u to spada» objasnio je Pierre Lellouche, državni sekretar za trgovinu s inozemstvom.
  1. U proljeće je investicioni fond Colony Capital ustupio futbalski klub Paris Saint Germain Kataru.

Colony Capitalom upravlja jedan od najprisnijih prijatelja Sarkozyja, Sébastien Bazin.

Prema časopisu SooFoot ta je prva trgovinska transakcija plod prvog susreta predsjednika sa princem nasljednikom Katara, u novembru 2010, kad je ovaj došao u Jelizejsku palaču. Susetu je prisustvovao Sébastien Bazin. Malo kasnije naš je monarh dekorirao Legijom časti  četvrtog sina emira Katara, Šeika Temima.

  1. U isto vrijeme Katar je dobio prava komercijalnog prijenošenja nogometa na Tv-u naše Prve lige  u  inozemstvu. Dana 23 juna na Al-Jaziri se moglo vidjeti veliko iznenađenje: prijenos  Prve lige francuskog nogometnog meča dva puta tjedno, a  računajući na ista prava i u idućoj sezoni, inkasirano je 90 miliona Eura godišnje. U 2012 Al-Jazira upotpunjava  svoju kupnju dobijanjem prava  prijenosa za još 6 futbalskih mečeva.

Za Marianne, Denis Lambar objašnjava: »To je izričito dogovoreno s Nicolasom Sarkozyjem, da Al-Jazira iz Katara kontrolira prava prijenosa francuskih futbalskih utakmica. Predsjednik je jamčio za ovu operaciju, znajući da će tako biti pogođen  Canal+ , najveći kanal za prikazivanje nogometnih utakmica. Ljut na  Canal+, šef države uopće ne razgovara s njegovim funkcionerima.«

  1. U februaru 2012 doznaje se da je Al-Jazira dobila prava prijenosa sa TV France za šampionat Evrope u 2012. Ponovo kataklizma.
  1. Krajem 2010  Anne Lauvergeon  se usprotivila ulasku Katara u kapital Areva, čiji je tada bila predsjednica. Prošlog jula mjeseca su je istjerali. U Le Mondu od 10 februara ona izričito optužuje svoje protivnike: »Bila sam katalizator nebeske munje (…). Njom je upravljaao Claude Guérant, a zamijenjivao ga je François Roussely, katarski bankar i bankar EDF-a, kojeg je šef države 2009 zadužio za praćenje obnove izvjesne nuklearne tvornice, a uz njega je bio i Henry Proglio. Bila sam smetnja svim mogućim interesima, interesima mreže kao i interesima posrednika, o čijem postojanju nisam ni slutila do prije nekoliko godina.»

 

  1. Krajem septembra 2011 Le Monde je otkrio kako bi Katar mogao dobiti manji dio novčane participacije u BNP Paribas banke. Kasnije je banka to demantirala.
  1. Proteklog se decembra mjeseca Nicolas Sarkozy  diskretno uputio u Marakeš da se tamo sretne sa emirom Hamed ben Kalifa El Tanijem «u privatnom posjetu» kako su to objasnile jedne novine iz Maroka.
  1. Dana 8 decembra 2011 Katar je najavio stvaranje investicionog fonda od 50 miliona Eura kako bi se donirala Nacionalna Asocijacija lokalnih zastupnika za različitost (ANELD). ANELD je stvorio i predsjedavao njime Kamel Hamza, oslonac i pomoćnik Nicolasa Sarkozyja te nekadašnji suradnik zastupnika Erica Raoulta, gradonačelnika Sarkozzjeve partije UMP u Rancyju. Radilo se o tome da se unapredi razvoj predgrađa.

Taj je prokatarski aktivizam odvija sistemom zamjene usluga za uslugu. U Dohi su sklopljeni golemi trgovački ugovori sa francuskim poduzećima. Za vrijeme rata u Libiji vojna intervencija, često tajna, katarskih snaga, imala je presudnu ulogu.

izvor: tjednik Marianne

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: