Prije neofašističke propagande fojbe su bile mjesta koje su nacifašisti upotrebljavali kao kolektivne grobnice


Intervju sa Massimom Bocchi, predstavnikom Koordinacije za Jugoslaviju i eksponentom Rifondazione comunista iz Parme : ”Josip BrozTito bio je Predsjednik važne zemlje, kakva je bila Jugoslavija. On i njegov narod bili su protagonisti borbe protiv nacifašizma. U toj borbi nije samo oslobođena zemlja, već je stvorena obala za oslobođenje svijeta od germanskih i fašističkih tirana. Naglašavam internacionalističku misao, jer je ona bila u korjenu AVNOJ-a, odnosno  osnovne zamisli iz koje je izrastao Ustav Jugoslavije i to ne samo na riječima, već i u činjenicama: hiljade boraca se borilo (a mnogi od njih su i dali vlastite živote) u susjednoj zemlji –recipročno – i svaki je od njih djelovao na dobrobit talijanskog ili jugoslavenskog oslobodilačkog pokreta. 45.000 Talijana prišlo je partizanskim jedinicama nakon 8 septembra i mnogi borci iz Jugoslavije pridružili su se partizanskoj borbi u Italiji. Postoje nadgrobni spomenici u Furlaniji, kod Arezza, u Abruzzu i u Pugli, na mjestima gdje su dali svoje živote, koji o tome svjedoče.”

razgovor vodio Andrea Marsiletti.

Predstavnik si u Parmi nacionalne koordinacije za Jugoslaviju (CNJ). Koji je cilj tog udruženja?

 Cilj CNJ je nastavak i razvijanje svih kulturnih aktivnosti obrane građanskih prava i solidarnosti, koje su već pokrenute u Italiji nakon agresije 1999 na Republiku Jugoslaviju.

Želimo potaknuti i materijalno suradnju s jugoslavenskim stanovništvom, naročito onim njegovim dijelom, koji je bio napadnut od naše zemlje. Naročito nam je danas jasno (shvaćanjući naknadno) šta je značio taj rat i ta agresija. Primjer su radnici Zastave, kojima je otet njihov proizvodni sistem i to putem materijalnog uništenja istog i dan danas njih ucjenjuje Fiat & Co.

I u ovom slučaju podržavamo internacionalizam i bratstvo u kojem su zbratimljeni u odlukama talijanski i jugoslavenski radnici.

 

Danas u javnom mnjenju prevladava mišljenje o Titu kao o okrutnom diktatoru. U Parmi se neprestano govori da bi u toponomastici grada trebalo preimenovati «ulicu Tita». Šta je za tebe bio i šta predstavlja Tito?

 Josip BrozTito bio je Predsjednik važne zemlje, kakva je bila Jugoslavija. On i njegov narod bili su protagonisti borbe protiv nacifašizma.U to j borbi nije samo oslobođena zemlja, već je stvorena obala za oslobođenje svijeta od germanskih i fašističkih tirana.

Naglašavam internacionalističku misao, jer je ona bila u korjenu AVNOJ-a, odnosno  osnovne zamisli iz koje je izrastao Ustav Jugoslavije i to ne samo na riječima, već i u činjenicama: hiljade boraca se borilo (a mnogi od njih su i dali vlastite živote) u susjednoj zemlji –recipročno – i svaki je od njih djelovao na dobrobit talijanskog ili jugoslavenskog oslobodilačkog pokreta. 45.000 Talijana prišlo je partizanskim jedinicama nakon 8 septembra i mnogi borci iz Jugoslavije pridružili su se partizanskoj borbi u Italiji. Postoje nadgrobni spomenici u Furlaniji, kod Arezza, u Abruzzu i u Pugli, na mjestima gdje su dali svoje živote, koji o tome svjedoče.

 

Koje je tvoje mišljenje o fojbama?

 To su kraške pukotine zemlji na talijansko-jugoslavenskoj granici, historijski i tradicionalno upotrebljavane za bacanje đubreta od strane okolnog stanovništva, koje je do njih dolazilo. To je hladna definicija, koja je postojala prije no što su od njih napravili propagandni i ideološki simbol.

Fojbe su bile i mjesta prikrivanja likvidacija, koja su nacifašisti upotrebljavali kao kolektivne grobnice u koje su bacali stanovnike toga kraja; one što su pomagali antifašistički pokret i našli se na udaru revanšizma od strane crnokošuljaša i njihovih pristaša.

Radilo se o slavenskom stanovništvu, ali i o Talijanima antifašistima, koji su također podnijeli nezamisliva nasilja bilo od strane nacista, ali prvenstveno su bili žrtve fašističkog divljanja. U tom kontekstu reakcija protiv sličnog ugnjetavanja ne može se smatrati neshvatljivom.

Zar ćemo sad početi osuđivati naše očeve i djedove, što su se pobunili protiv fašističkih zlodjela u našoj zemlji? I zar ćemo osuditi i narod Varšave, zato što se digao na ustanak protiv nacističkih  tirana  i ubojica? Ili pak Francuze, koji su se osvetili kolaboracionisitima iz Vichija?… I tako bi se moglo nastaviti na još mnogo stranica.

Pitanje fojbi nije drugo već sredstvo koje su neofašisti, desnica, ali ne samo ona, dograbili da bi se oprali i reciklirali u političku panoramu, koja je jedva čekala da ih primi.

Od samog početka jasne su mistifikatorske dimenzije cijele te stvari. Poslije no što se prestalo s vađenjem tijela, odmah nakon završetka rata fojba Bassovica  je dosta dugo korištena za bacanje smeća s odobrenjem lokalnih vlasti i engleskih vojnih snaga (u tršćanskom arhivu se nalaze dokumenti o tome). Prema tome ili u to vrijeme nisu imali nikakvog obzira prema nečemu što se danas smartra nadgrobnim spomenikom, ili se danas namjerno zabila ruka u nešto što uopće nije nikakav spomenik.

 

Unutar Rifondazione comunista ima ih koji se pozivaju na Trockog, drugi se pak pozivaju čak na Staljina, treći na Che Guevaru, četvrti izravno na Marxa, neki  čak na Tita… Ne misliš li da bi te političke reference trebalo osuvremeniti, uskladiti sa današnjom vremenskom razinom?

 Tako je. Kao vrijedni historijski i dijalektički materijalisti svi su drugovi unijeli vlastiti  politički senzibilitet u sadašnjicu i upravo zato se ovih dana u partiji nastavlja debata na pozitivan način i daju se mnogi konstruktivni prijedlozi. Cilj je da se i putem političke debate izgradi snažna i jedinstvena Komunistička partija.

 

Koje lozinke i parole vodilje  misliš da moraju biti one Rifondazione Comunista u izbornoj kampanji sljedeće godine u Parmi?

Moramo biti antagonisti sistema koji je postao garantom buržoazije, industrije i kapitala na štetu radnog stanovništva uopće pa tako i u našem gradu.

 13/02/2012

Oglasi
Comments
One Response to “Prije neofašističke propagande fojbe su bile mjesta koje su nacifašisti upotrebljavali kao kolektivne grobnice”
  1. fabio malandra (A) kaže:

    Come anarchico ed antifascista non posso non condannare ciò che il colonialismo italiano, in particolare quello fascista, abbia devastato il territorio jugoslavo, massacrando donne, anziani, bambini e uomini solo perché considerati, come la dittatura fascista di Mussolini propagandava, slavi, quindi di razza inferiore.
    Sappiamo oramai che la tragedia degli italiani infoibati fu una rabbiosa rivolta contro gli oppressori, carica di rancore ed odio. Chi non fu infoibato fu espulso, come i tanti italiani istriani e dalmati.
    Come Anarchico, comunque, non posso difendere la repressione di Tito, pur capendo, ma ritengo che l’omicidio e l’odio non faccia bene a nessuno.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s

%d bloggers like this: