Bahrain: arapsko proljeće o kojem nema vijesti


”Dana 14 februara, prije godinu dana, hiljade bahrainjana su se okupili na Trgu Perla  (bisera) kako bi zahtijevali reforme, demokraciju i kraj diskrimanacije između sunita i šita.  Miran protest ugušen je uz pomoć vojnih trupa iz Sudijske Arabijje. Ali mobilizacija se nastavlja, iako je međunarodna javnost prema njoj sasvim ravnodušna.”

 

piše Michele Giorgio

Fadhila al Mubarak je slobodna. Bilo ih je deset hiljada, jučer, pred zatvorom: čekali su slavnu bahrainsku umjetnicu, koja je mjesecima ostala u zatvorskoj ćeliji, a njezina se krivica sastojala u tome što je u autu slušala pjesmu, koja je pozivala stanovništvo da ustane protiv kraljevske porodice Khalifa. Triijumfalan doček se pretvorio u pravi svečani dan i tako dao hrabrosti i odlučnosti pokretu za reforme i demokraciju – velikim dijelom sastavljen od šita diskriminiranih od sunitske manjine, koja je na vlasti – a on je već od prošle nedjelje započeo sa zborovima i okupljanjima, kao izazov policiji i trupama iz Saudijske Arabije, koje su u zemlju ušle prije nešto više od godinu dana,  kako bi pomogle u gušenju pobune protiv monarha, koji je njihov saveznik, Hamada al Khalifa.

Približava se 14 februar, rođendan prvih protesta protiv kralja na Trgu Perla u Manamu, koje su snage sigurnosti nasilno rastjerale zahvaljujući intervenciji saudijskih oklopnih vozila. Bili su to krvavi dani za ovaj maleni arhipelag, koji nema ni milion stanovnika (ustvari  je to protektorat Rijada), koji daje gostoprimstvo V Američkoj Floti i najvažniji je saveznik Washingtona za neobjavljen rat Iranu. Kralju Hamadu al Khalifu prije godinu dana bilo je dovoljno ustvrditi, da protesti njegovih podanika ne nastaju zbog njegove apsolutne vlasti i zbog negiranja osnovih ljudskih prava, već «iz šitskog komplota pod utjecajem Irana», kako bi postigao prećutni pristanak Obamine administracije. Za američkog predsjednika «arapsko proljeće» počinje u Tunisu i prestaje u Damasku i ne odnosi se na druge zalivske monarhije.

Napest raste kako dani prolaze. Jučer je ministar obrane Saudijske Arabije imao dugi razgovor sa princom Salmanom bin Abdul Azizom. Tema razgovora bio je protest naroda u Manami, koji nikako ne prestaje. Uprkos represije i nedavne prijetnje «egzemplarnim» kaznama za sve one koji će se «ponašati nasilno» prema snagama poretka. «Onaj ko se bude usudio da samo takne nekog policijskog agenta ići će u zatvor na 15 godina» grmio je ministar obrane. Monarhija se tuži na «nasilje» demonstranta, a ipak čak je i istražna komisija, koju je imenovala sama vlada izvijestila  o «pretjeranoj» upotrebi nasilja od strane policije za vrijeme gušenja manifestacija prošle godine, kada je poginulo 35 demonstranata. Stvarne cifre pobune su drugačije. Centri za ljudska prava kako lokalni tako i internacionalni, izvještavaju o 1500 uhapšenih i 45 ubijenih (posljednji prije nekoliko dana u zatvoru, umro pod torturom) i još 500 osoba u zatvoru. Amnesty Intenational je optužio masovnu upotrebu, za vrijeme manifestacije, jedne vrste suzavca, koja je visoko toksična i štetna za dišne organe. Jedan je aktivista prijavio kako režim nastoji potpuno promijeniti sliku stanovništva u zemlji putem masivne naturalizacije tisuća stranaca. I to sunita.

Prije nekoliko dana istražna se komisija vratila na posao sa mandatom «da provjeri koliko je vlada radila na započinjnju reformi». Ali u ishod ovog novog zadatka malo ko vjeruje. Kralj je u međuvremenu nastavio s vlastitom strategijom. Obećava reforme, koje su u stvari lažne. U januaru je izjavio da želi ograničiti izvršnu vlast u korist parlamenta. No radilo se o čistom blefu, jer je parlamentarna skupština u njegovoj potpunoj vlasti. Ali sve to na kraju krajeva ni ne zanima previše lidere protesta. Znaju da je kralj od samog početka zanijekao svaku mogućnost dijaloga o reformama i da im preostaje jedan jedini put- put nastavka borbe. Manifestacije su sve snažnije u zonama gušće nastanjenim šitima i komiteti pobune sada uspjevaju držati policiju na izvjesnoj udaljenosti. «Vratit ćemo se na trg Perla! Uskoro ćemo biti tamo i ona će postati simbol-mjesto naše borbe» kazao je prije nedelju dana Ayat- al Qomozi okupljenom narodu u jednom od predgrađa Manama. «Vratićemo se» odgovaralo je na hiljade glasova.

Rim, 08 februara 2012, Nena News

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s

%d bloggers like this: