Dvoličnosti FIAT-a u Srbiji i sindikati


”Slaba transparentnost FIAT-a u Kragujevcu, u Srbiji, zabrinjava sindikate i radnike, koji se nadaju u industrijski preporod grada i očekuju objašnjenja iz Hiljadu nečitkih stranica. To je ugovor Fiat i Automobili Srbija (FAS) sa vladom iz Beograda. Oko hiljadu stranica u kojima je svaki podatak i svaka klauzula prekrivena urednim i sistematskim precrtavanjem crnom povlakom. U Srbiji je 2012 izborna godina i sadašnji predsjednik, Boris Tadić,  stavlja na kocku velik dio vlastite uvjerljivosti upravo u odnosu na Fiatovu fabriku u Kragujevcu, u Šumadiji, u srcu srednje Srbije, maknuvši s tog mjesta nekadašnja postrojenja fabrike Zastava. Veliko novo postrojenje smješteno u neposrednoj blizini grada, nasuprot malog groblja, u decembru mjesecu posjetili su kako sam Tadić, u pratnji premijera Mirka Cvetkovića, Alfreda Altaville, izbornog upravnika Fiat Industrial i Antonia Cesare Ferrare, bivšeg direktora fabrike u Cassinu, koji je prije par mjeseci promoviran za direktora Fiat Automobili Srbija. Jedinim novinarima prisutnim u toj posjeti, onim državne novinske agencije iz Srbije Tanjug, Altavilla je kazao kako Fiat «privodi kraju investiciju od 940 miliona Eura» i dodao da kako fabrika u Kragujevcu »biti na svjetskom nivou i jedna od  najsuvremenijih Fiatovih postrojenja».

Enzo Mangini

Slaba transparentnost FIAT-a u Kragujevcu, u Srbiji, zabrinjava sindikate i radnike, koji se nadaju u industrijski preporod grada i očekuju objašnjenja iz Hiljadu nečitkih stranica. To je ugovor Fiat i Automobili Srbija (FAS) sa vladom iz Beograda. Oko hiljadu stranica u kojima je svaki podatak i svaka klauzula prekrivena urednim i sistematskim precrtavanjem crnom povlakom. U Srbiji je 2012 izborna godina i sadašnji predsjednik, Boris Tadić,  stavlja na kocku velik dio vlastite uvjerljivosti upravo u odnosu na Fiatovu fabriku u Kragujevcu, u Šumadiji, u srcu srednje Srbije, maknuvši s tog mjesta nekadašnja postrojenja fabrike Zastava. Veliko novo postrojenje smješteno u neposrednoj blizini grada, nasuprot malog groblja, u decembru mjesecu posjetili su kako sam Tadić, u pratnji premijera Mirka Cvetkovića, Alfreda Altaville, izbornog upravnika Fiat Industrial i Antonia Cesare Ferrare, bivšeg direktora fabrike u Cassinu, koji je prije par mjeseci promoviran za direktora Fiat Automobili Srbija. Jedinim novinarima prisutnim u toj posjeti, onim državne novinske agencije iz Srbije Tanjug, Altavilla je kazao kako Fiat «privodi kraju investiciju od 940 miliona Eura» i dodao da kako fabrika u Kragujevcu »biti na svjetskom nivou i jedna od  najsuvremenijih Fiatovih postrojenja».

U fabrici bi u punom pogonu, a to znači do kraja 2012 (Altavilla) trebalo biti zaposleno 2.400 radnika. U stvari, ono što vladu u Beogradu čini nervoznom, a također i sindikate i stanovnike Kragujevca, koji se nadaju industrijskom preporodu svog grada, jeste činjenica da ti planovi, zasad, postoje samo na riječima Fiatove vrhuške. Ferrara je objasnio Tanjugu da će se «do Salona u Ženevi» (u martu) proizvoditi svega 200 do 300 komada novog modela automobila, za sada nazvanog L-0. «Plan predviđa da se počne s proizvodnjom 50 automobila dnevno –dodao je– a zatim ćemo vidjeti.» U teoriji tokom 2012 proizvodnja bi morala postići 30 – 50 hiljada vozila godišnje, da bi se popela na 100 hiljada vozila 2013. No mnogo ipak ovisi o tržištu, naročito onom Sjedinjenih Država, kojem je vozilo L-0 namijenjeno.

«U fabrici u ovom času radi 1.200 radnika, ali ni oni nisu direktno upotrebljeni u proizvodnji – objašnjava u jednoj kafeteriji ovog srpskog grada Zoran Mihajlović, podpredsednik Samostalnog sindikata metalaca u Kragujevcu. – Proizvodni program odgađan je već nekoliko puta i u zaostatku smo u odvijanju poslova prema programu postojeće tabele. Bojimo se da će datum, koji je za sada predviđen, to jest mart mjesec 2012, opet biti pomaknut. Fiat se neprestano oporavdava navodeći kao ispriku ekonomsku krizu, a znamo da se sve vezano za automobile smanjuje. To samo povećava našu bojazan».

Mihajlović objašnjava da je Fiat dosad jako mnogo investirao, obnovio postrojenja, kupio nove mašine: «U ovom času onaj ko se ne drži dogovora je srpska vlada, koja kasni u realizaciji poveznice autoputa, koja bi imala spajati fabriku sa autostradom, kako bi se izbjeglo saobraćajno paraliziranje Kragujevca». «Dosada nije bilo velikih problema s Fiatom – dodaje Mihajlović – iako nam je poznato da Fiat općenito baš ne voli sindikate, ipak smo uspjeli blokirati neke prijedloge promjena radnog vremena. No najveći problem je plaća, koja je previše niska.» Fiatov radnik u Kragujevcu zarađuje 360 Eura mjesečno, što je nešto manje od prosječne plaće u Srbiji (400 Eura), ali nezaposlenost u Srbiji (30%) djeluje na taj način, da sigurno ne nedostaje radne snage, uostalom vrlo često sa dobrom razinom tehničkog obrazovanja. Osim toga već dvije godine vlada Srbije plaća doprinose za zaposlene radnike od strane Fiat kao i Fabrike Automobili Srbija (FAS) iz Kragujevca, koji je proglašen za «slobodnu zonu» te je izuzet od plaćanja poreza srpskoj državi. Ako je sve to još nedovoljno, slične su olakšice predviđene i za prateće industrijske pogone, koji su neophodni kako bi fabrika radila punim kapacitetom. Od 14 poduzeća koje se očekuju na 70 hektara (u dogovorenoj besplatnoj upotrebi)  kragujevačke slobodne zone zasad je došlo svega četiri, među kojima Magneti Marelli, koja sa svoje strsane želi da se posluži Srbijom kao otskočnom daskom za cijelu Srednju Evropu.

Sveukupne investicije Fiat Automobili Srbija dostižu brojku od milijarde i sto miliona Eura, od kojih bi Fiat trebao dati 650 miliona. Prema jednom tajnom izvoru Marcionnova grupa (tj.Fiat) iz vlastitog džepa dosad je dala svega kojih stotinjak miliona. Pola milijarde, koje još nedostaju trebalo bi stići preko banaka zahvaljujući garancijama, koje bi dala srpska vlada. To objašnjava nevoljkost Beograda da otkrije karte. «Jednostavna i prosta činjenica, što je dogovor postignut nedovoljno transparentnom procedurom i usred predizborne kampanje navodi na sumnju da su dosad za to upotrebljena sredstva i stavke iz državnog budžeta,» kaže Verica Barać, predsjednica Saveta za borbu protiv korupcije srpske vlade. – «Zbog toga je naš Savet, još od 2008 godine, neprestano tražio od odgovornih u srpskoj državi cijelu dokumentaciju vezanu za ovaj posao». Fiat je došao kao zadnji protagonist jedne vrlo komplicirane priče, one o zapuštanju i propadanju te  potom o privatizaciji Zastave, koja je započela još 2001, poslije bombardiranja od strane NATO-a, koje nije poštedjelo ni fabriku ni sam grad Kragujevac. «U našem posljednjem zahtjevu, od 17 marta 2011, zatražili smo kopiju dodataka u ugovoru, to jest dodatke ugovoru niz 2009 i 2011 godine, i još četiri privitka, koji sadrže podatke, što su nam neophodno potrebni kako bi smo analizirali investicije, koje je dosad učinila Republika Srbija».

Sve ono što Vijeće želi doznati ne odnosi se na tehničke podatke proizvodnje, objašnjava Barać, niti elemente koje bi fabrika Fiat htjela zaštititi, da ih ne dozna konkurencija, već Vijeće zanima samo obim investicija srpske vlade. «Svi važni financijski podaci, koji se nalaze u  dodacima i u privicima, su sakriveni, kao i tekst tih dodataka, od prve do posljednje stranice.» kaže Barać.

Savet sumnja da bi se sada mogao ponoviti «prizor» iz 2008: »Prije četiri godine, na brzinu i sasvim netransparentno, vlada je sklopila ugovor o dodatnim investicijama s Fiatom. Taj dogovor, uz obećanje o otvaranju velikog broja radnih mjesta bila je jedna od najjačih karata u izbornoj kampanji – nadovezuje se Barać. – Uprkos činjenici, što nam dokumenti nikada nisu predani, može se vidjeti da investicija do sada nije dala očekivane rezuiltate. Nama je jasno da su povređene izvjesne tačke ugovora, ali nije jasno ko je izvršio te povrede i koji su penali predviđeni za njihovu povredu.» Prema izvorima bliskim fabrici u Torinu, financijska sredstva došla su  iz Evropske Banke za Investicije (BEI). Rezultira prema tome da je Fiat Automobili Srbija jedna joint venture: 67% Fiata i 33% srpske vlade. Kredit Evropske investicione banke potpisan  je u Luksemburgu. Srpska vlada, prema toj verziji, uspjela je od Fiata postioći  da se, zbog tako obimnog financijskog investiranja, u slučaju neispunjenja ugovora s Fiatove strane, vlasništvo nad fabrikom vrati u srpske ruke. Najviša uprava Lingotta (fabrike u Torinu) uzalud je nastojala izbjeći ovu klauzulu. Baograd je tako sebi osigurao pojas za spasavanje kako bi ublažio udarac situacijie, koja se, u očekivanju glasanja ovog proljeća, sve više ispunjava nervozom. Uprkos idile prikazane pred javnošću.

Ovaj članak je i na www.lettera22.it

Reproduciranje ovog članka dozvoljeno je ukoliko se vitira izvor:

www.sbilanciamoli.info

Comments
One Response to “Dvoličnosti FIAT-a u Srbiji i sindikati”
  1. Iva kaže:

    Što je nama potrebno bilo je trebalo fiću proširit ,produžit i toje to kad na zapadu treže bubu ponovo i ja bi fiću istog napravio sa drugim dimenzijama a ni lud nebi mjenjao zadnji dio Fiće ,na njučki bi mu uvukao malo farove unutar tehnički i opremio i eto žensko auto za Zapad i kragujevcu lova ubjedjen sam,a sa Talijanima nešto sklapat treba oprezno jer su po prirodi prefrigani

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: