Umjeće rata: U Iraku »surogat» konflikta


”Naše su trupe izišle iz Iraka «visoko uzdignute glave» objavio je vrhovni komandant Barack Obama. SAD imaju zaista na što da budu ponosne! Ostavljaju zemlju okupiranu 2003 godine s izlikom da je posjedovala oružje za masovno uništenje, koja se kasnije pokazala potpuno netočnom. Pošto je zemlja uništena ognjem i mačem od strane milion i po vojnika, koje je Pentagon rotiranjem premještao u Irak, uz stotine hiljada vojnih instruktora vezanih ugovorom, upotrebljena su sva raspoloživa sredstva, da se uguši otpor: od fosfornih bombi u Falludji do torture u zatvoru Abu Ghraib. Time su napadači doveli do broja od gotovo  miliona civilnih žrtava, koje treba dodati onima iz prvog rata protiv Iraka i uz to pribrojiti još i žrtve embarga.Tako je dva milijona Iračana bilo prisiljeno napustiti vlastite domove, a skoro isti broj ih je prebjegao u Siriju i u Jordan.  Amerikanci ostavljaju zemlju u katastrofalnom stanju: nezaposlenost prevazilazi brojku od 50%, a liječnika ima za polovicu manje no što ih je bilo prije invazije zemlje.Trećina djece je neishranjena, a tome treba dodati još i djecu, koja su rođena s teškim deformacijama kao posljedice oružja, što ga je upotrebljavao Pentagon.

piše Manlia Dinuccija

Naše su trupe izišle iz Iraka «visoko uzdignute glave» objavio je vrhovni komandant Barack Obama. SAD imaju zaista na što da budu ponosne! Ostavljaju zemlju okupiranu 2003 godine s izlikom da je posjedovala oružje za masovno uništenje, koja se kasnije pokazala potpuno netočnom. Pošto je zemlja uništena ognjem i mačem od strane milion i po vojnika, koje je Pentagon rotiranjem premještao u Irak, uz stotine hiljada vojnih instruktora vezanih ugovorom, upotrebljena su sva raspoloživa sredstva, da se uguši otpor: od fosfornih bombi u Falludji do torture u zatvoru Abu Ghraib. Time su napadači doveli do broja od gotovo  miliona civilnih žrtava, koje treba dodati onima iz prvog rata protiv Iraka i uz to pribrojiti još i žrtve embarga.Tako je dva milijona Iračana bilo prisiljeno napustiti vlastite domove, a skoro isti broj ih je prebjegao u Siriju i u Jordan.  Amerikanci ostavljaju zemlju u katastrofalnom stanju: nezaposlenost prevazilazi brojku od 50%, a liječnika ima za polovicu manje no što ih je bilo prije invazije zemlje.Trećina djece je neishranjena, a tome treba dodati još i djecu, koja su rođena s teškim deformacijama kao posljedice oružja, što ga je upotrebljavao Pentagon.

Taj su rat Sjedinjene Države platile sa 4.500 mrtvih i 30 hiljada ranjenih vojnika, od kojih se više od 30% vraća kući s ozbiljnim psihičkim problemima. Rat je stajao oko 1.000 milijardi dolara, a tome treba dodati  još 4.000 milijardi dolara indirektnih troškova, kao što je na primijer plaćanje brige za vojne veterane. No vrijedilo je truda: jer će odsada nadalje «budućnost Iraka biti u rukama iračkog naroda»  uvjerava predsjednik Obama. Da li je on na taj način zaslužio Nobelovu nagradu za mir? Treba u to posumnjati nakon čitanja priručnika Armije SAD-a «Surogat rata za XXI stoljeće»: radi se o ratu vođenom zamjenom tradicionalnih vojnih snaga, koje otvoreno djeluju, specijalnim vojnim snagama i tajnim službama, koje djeluju iz duboke sjenke, a njih su podržavali saveznici, koji su ustvari bili pod direktnom komandom SAD-a.

To potvrđuju različite činjenice. Tako na primjer Američka ambasada u Bagdadu, najveća na svijetu, od 8 hiljada zaposlenih prelazi na 16 hiljada zaposlenih. Bit će pojačan njen «Ured za kooperaciju u oblasti sigurnosti», koji se bavi uvježbavanjem i naoružavanjem iračkih snaga. Godine 2005 iračka je vlada kupila od SAD-a naoružanja u vrijednosti 5 milijardi dolara, a prema planiranom, mora kupiti oružja u vrijednosti još 26 milijardi dolara. U tom naoružanju bit će i 36 aviona lovaca F-16 s pripadajućim oružjem (kojih bi se moglo popeti i do 96), a njihovi će piloti biti uvježbavani u SAD-a, dok će njihove vojne baze biti pod kontrolom Pentagona. Odredi CIA i specijalnih snaga neprekidno uvježbavaju (ustvari dirigiraju) «snage sigurnosti», koje su po nalogu predsjednika vlade Nourija al-Malikia pohapsili već na stotine pripadnika partije Bath pod optužbom, koja se zasnivala na «dokazima», što su ih pružili libijski Cnt (Nacionalni komiteti teritorije), da su ovi pripremali puč u zemlji uz pomoć Gadafija.

Istovremeno je Washington uz sebe privezao regionalnu kurdsku vladu Masouda Barzanija, s kojom je Exxon Mobil sklopio vrlo mastan ugovor za eksploataciju nafte, preskačući vladu u Bagdadu. U iračkom Kurdistanu od 2003 godine operiraju  specijalci SAD pod komandom generala Charlesa Clevlanda. A to je onaj isti general, kako pišu egipatske novine «al-Arabi», koji danas uvježbava i rukovodi komandose u Turskoj tako zvane «slobodne sirijske vojske» za predstojeći «surogat rata» i u Siriji.

Il Manifesto- Rim, Italija

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: