Mediji, javni dug i demokracija: nevjerojatno lupeštvo


”Takođe, između 1980 i 2008, dug je povećan za 1088 milijarde evra a mi smo već platili 1306 milijardi evra kamate. résume Mai68.org Pokušajmo da uradimo najjednostavniju analizu: bez nelegitimnih kamata nametnutih od strane privatnih finansijera, javni francuski dug bi se mogao povećati na 21.4 milijarde evra, krajem 2008 godine, na mesto tada aktuelnih 1327.1 milijardi. Da li bilo koja varalica može da sanja bolju zaradu od ovoga?”

piše Olivier  Bonnet

To je slijepa točka debate: javni dug je obično lupeštvo!  O tome svjedoči zakon Pompidou- Giscard  iz 1973 o Francuskoj banci, nazvan «Zakon Rothschild»,  prema banci iz koje je izišao francuski predsjednik, zakon koji je zatim proširen i potvrđen na razini Evropske Unije traktatima u Mastrichtu (član 104) i Lisabonnu (član 123). Pljačka 90% osoba ovisi o samo jednoj jedinoj njegovoj rečenici: «Državni trezor ne može biti predstavnik vlastite efektive, koju escomtira (iskupljuje) Francuska banka».

Da bude jasno: Francuskoj banci sada je zabranjeno da daje kredit državi; ova je osuđena da se financira posuđivanjem od privatnih banaka uz kamatu, umjesto da nastavi posuđivati bez interesa (kamata) od Francuske banke, koja pripada upravo njoj – državi.


Od primjene tog principa, financije i njihova beskrajno sićušna oligarija do kraja su se upustile u porobljavanje naroda i to u spirali eksponencijalnog rasta nejednakosti.

Moć je od tada u rukama privatnih zajmodavaca koji njome raspolažu isključivo u korist partikularnih interesa, kad je javna vlast odustala od svoje dužnosti da štiti i protežira opći interes.

Demokracija, koja etimološki znači vlast naroda, je mrtva. To se vidi u Grčkoj, u Irskoj, u Portugalu, u Španiji, u Italiji, u Francuskoj…Tko upravlja? «Trojka» koja se sastoji od Evropske Unije, Međunarodnog monetarnog fonda i Centralne  Evropske Banke, stalno stežući petlju svoga poduhvata, sve do davljenja. Tako smo prisiljeni slušati beskrajne propovjedi sa televizijskih podija, sa radio valova i sa stupaca novina o «nepodnošljivom teretu javnog duga», o «Francuskoj u stečaju», o «neophodnosti žrtve» te kako «mi ne možemo nastaviti živjeti preko vlastitih mogućnosti».

Neumorna propaganda konzervativaca-liberala? Sigurno, ali je ona dobila novu snagu suučesničkom šutnjiom medija. Na taj se način nameću javnom mnjenju iskrivljenja mišljenja o onom što je evidentno, koja pretendiraju na to da je štednja neizbježna, iako je to protivno i pravdi i razumu.

Dvije godine štednje u Grčkoj i kakav je rezultat? A uvijek se poteže isto pojednostavljeno i izmanipulirano pitanje, sadržano u rečenici/pitanju koje je novinar Evrope 1 postavio Jean-Luc Mélenchon-u, kandidatu  Fronta ljevice (Front de gauche, koga čine levi socijalisti i komunisti) za predsednika Francuske na predsjednčkim izborima, a koje glasi: «A šta bi to drugo mogle raditi prezadužene zemlje Evrope, da smanje dug?»

Na grafikonu je o tome prikazana halucinantna slika porasta krivulje javnog duga.

Porast duga, računanog sa i bez kamata, od početne sume od 230 miljardi krajem 1979 godine.

Takođe, između 1980 i 2008, dug je povećan za 1088 milijarde evra a mi smo već platili 1306 milijardi evra kamate. résume Mai68.org Pokušajmo da uradimo najjednostavniju analizu: bez nelegitimnih kamata nametnutih od strane privatnih finansijera, javni francuski dug je mogao da se poveća na 21.4 milijarde evra, krajem 2008 godine, umesto tada aktuelnih 1327.1 milijardi. Da li bilo koja varalica može da sanja bolju zaradu od ovoga? I niko nikada nije pokušao da denuncira ovaj apsolutni skanal... Sve ovo liči na konsenzualni zakon ćutanja. Ali i na sramnu i izdajničku ulogu medija u odnosu na svoju osnovnu misiju informisanja. 

izvor: Plume presse

21 decembar 2011

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: