Izrael prijeti da prekine dotok vode Gazi


 «Izrael svih ovih godina stalno prekida dotok struje i razara infrastrukture, ali sad je prvi put izričito zaprijetio da sve u totalu prekinu» izjavio je Wishah. «Apsurdno je ucijenjivati životom cijelo stanovništvo zbog jednog političkog problema».

piše Eva Barttlet


To je izjavio Meher Najjar, glavni direktor gradske službe za upravu obalnih voda, govoreći i najnovijoj prijetnji Izraela da smanji isporuke elektrike, vode  i ostalih infrastrukturnih potreba u okupiranom pojasu Gaze.

«Time bi sve bilo pogođeno: bilo bi teško piti i prati se, a došla bi u pitanje kanalizacija i sanitarizacija, kao i bolnice i škole i djeca u njima» izjavio je Ahmed al-Amrain, glasnogovornik  za Energiju i prirodne resurse Palestinaca.

Izraelsko društvo za električnu energiju snabdjeva pojas Gaze sa 60% energije za potrebe Gaze, a sve to plaćaju Palestinci putem carinskog poreza, čiju visinu je odredio Izrael.

Gaza kupuje 5% električne energije od Egipta, a nastoji da sama proizvede 35% u jednoj jedinoj električnoj centrali u Gazi, koja je bila ozbiljno oštećena izraelskim  bombardiranjem 2006.

26 novembra je Dany Ayalon, pomoćnik izraelskog ministra vanjskih poslova zaprijetio da će prekinuti isporuku vode i elektrike iz Izraela kao i sve infrastrukturne veze, kojima se služi 1,6 miliona Palestinaca u pojasu Gaze.

 

Istinski smisao kolektivne kazne

 «To je istinski smisao kolektivne kazne» izjavio je Jaber Washah iz Palestinskog centra za ljudska prava: »Djeca, žene, starije osobe, bolesnici, studenti, svi su izloženi toj prijetnji».

Još 2.000 godine napravili smo planove i  projekte kako da proširimo dotok vode u Gazu, ali do sada je samo 7 od  100 projekata ispunjeno» izjavio je M. Najjar.

Po Najjaru samo 10% od 1,6 stanovnika pojasa Gaze imaju vodu svaki dan, 40% dobijaju vodu svaka dva dana, a 10% je dobijaju svaki četvrti dan.

«Izrael je izbušio više od 1.000 bunara oko Gaze za vlastitu upotrebu. Oni su prekinuli dotok vode prije nego ona dođe do Gaze» izjavljuje Najjar.

Dok Mekorot, izraelska nacionalna kompanija za snabdjevanje vodom Gazi daje svega 5% potreba u vodi, stanovnici Gaze najviše strahuju od prijetnje prekida dotoka struje i ostalih infrastrukturnih usluga. «Klor je od životne važnosti za vodu koju tretiramo. Bez klora ovdje je nemoguće popiti čašu vode»  izjavio je  M. Najjar.

Nakon  demokratskih izbora 2006 putem kojih je Hamas došao na vlast Izrael je nametnuo sve teža i teža blokiranja obalnom pojasu, a posljedica toga je lišavanje Palestinaca najneophodnijih temeljnih dobara, kao što je uzgojna stoka, lijekovi, strojevi i zamjenski dijelovi mašina, industrijsko gorivo neophodno za pogon stanica za proizvodnju energije.

 Apsurdna ucjena

 «Izrael svih ovih godina stalno prekida dotok struje i razara infrastrukture, ali sad je prvi put izričito zaprijetio da sve u totalu prekinu» izjavio je Wishah. «Apsurdno je ucijenjivati životom cijelo stanovništvo zbog jednog političkog problema».

Pa to je isto tako i ilegalno.

Wishah naglašava kako Izrael vojno okupira i kontrolira pojas Gaze, uprkos tome što su se izraelski koloni povukli kao i vojne baze već 2005 godine.

Prema međunarodnom pravu Izrael je odgovoran za zdravlje okupiranog stanovništva i trebao bi nadzirati snabdjevanje elektrikom, vodom i operativnim infrastrukturama.

Godine 2007 Izrael je proveo blokadu i ograničio količinu goriva i industrijskog dizel goriva koje može da uđe u Gazu i time izazvao danimice prekide u snabdjevanju strujom na teritorijima pod blokadom, a ti prekidi struje traju od 8 do 12 časova dnevno i zbog toga dolazi do prekida snabdjevanja vodom i do prekida u sanitaciji, kao i do prekida zdravstvenih i obrazovnih usluga  stanovništvu.

«Tehničko osoblje palestinskih električnih postrojenja zatražilo je od izraelske vlade da popravi jednu jako važnu liniju, koja je nedavno bila oštećena, i istu je molbu uputilo i izraelskoj električnoj kompaniji. Ali država Izrael nije udovoljila tom zahtjevu» izjavio je Ahmed al-Amrain.

«Pomanjkanje struje može potaći porodice da kupuju dizel gorivo za male kućne generatore, što može dovesti do teških nesreća i do velikih opekotina».

Više od 100 Palestinaca je umrlo 2009 i u prva tri mjeseca 2010, navodi Oxdam, zbog požara ili trovanja ugljičnim monoksidom, uzrokovanih upotrebom generatora.

Dok generatori omogućuju rad nekih suštinski važnih mašina za vrijeme prekida struje , neke mašine, kao na primjer mašina za pranje rublja, ne mogu raditi na toj električnoj grupaciji. «Ta struja nije dovoljno jaka» izjavljuje al-Amrain. «generatori su dobri jedino u urgentnim slučajevima, jer su i zamišljeni tako da rade samo u kraćem periodu, a ne u kontinuitetu. Oni apsolutno ne mogu predstavljati alternativno rješenje za elektriku na području Gaze.»

«Bit će prava katastofa ako nam Izrael odsječe struju. U tom slučaju polovina stanovništva neće moći doći do vode» izjavio je Maher Najjar.

Sada je 95% vode koja se nalazi  ispod površine zemlje nepitko, prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (OMS). OMS  je pronašao preveliku koncentraciju nitrata, za koje se vjeruje da su kancerogeni, a ona je veća od 330 miligrama na litar vode i nadaleko prevazilazi količinu od toleriranih 50miligrama po litru.

  

Upotrebljena netretirana voda

Već danas, zbog nedostatka električne struje i vodovodnih instalacija, neophodnih za tretiranje vode, oko 80 miliona litara  uputrebljene netretirane vode ili djelomično tretirane, svaki dan se iz pojasa Gaze baca u okolno more.

Godine 2008 Svjetska zdravstvena organizacija utvrdila je stanje opasnosti morskih voda zagađenih bakterijama fekalija uzduž obale Gaze. Godine 2010 organizacija UN za palestinske izbjeglice (UNRWA) istakla je kako su krvava dijareja i virusni hepatitis bile i ostale najčešće bolesti među palestinskim izbjeglicama.

«Potrebna nam je električna struja da nastavimo pumpanje upotrebljene vode iz naselja do stanica s epuratorima» izjavio je M. Najjar.»Služimo se električnim generatorima, kad nastanu prekidi struje, ali bez stalnog snabdjevanja strujom, otpadne vode prelit će ulice».

Godine 2007 jedan se bazen s retencijom upotrebljene vode prepunio i poplavio i tom se prilikom utopilo 5 stanovnika obližnjeg sela Ben Lahiya.

«Mislim da Izraelci ozbiljno misle s tom prijetnjom» izjavio je Wushah, «budući da se oni uopće ne obaziru na međunarodno javno mnjenje, niti na međunarodne zakone i konvencije, kakva je Ženevska konvencija, koju su potpisali, a koja zabranjuje kolektivno kažnjavanje. Oni smatraju da su iznad zakona i da su izvan svakog sudskog domašaja»

izvor: http://electronicintifada.net

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: