Zaustaviti progone i rasizam prema Romima i Sintima. Manifestacija u Torinu.


”Setimo se na današnji dan da je 16. decembra 1942. godine (pre tačno 69 godina) Hajnrih Himler izdao naredbu za sistematsko upućivanje Roma u koncentracione logore radi njihove likvidacije. Kao posledica organizovanog pogroma, u okviru logora smrti Aušvic-Birkenau, do 2. avgusta 1944. godine funkcionisao je podlogor za Rome – Cigojnerlager. Istorija se ponavlja izgleda na svim meridijanima.”


Događaji i šta im je prethodilo. Djevojčica od 16 godina kroz plač tvrdi kako su je silovali Romi iz obližnjeg kampa. Završi u stanici karabinjera. To u jednoj od radničkih periferija Torina smjesta izazove buru negodovanja i protestnu manifestaciju sa bakljadom. Jedan poludjeli dio manifestanata, odvaja se, navaljuje na kamp Roma i pali ga. Romi bježe sa djecom u naručju i spasavaju se na jedvite jade od vatre i javnog linča. Djevojčica u suzama kod karabinjera priznaje da nije silovana, već da je svojevoljno vodila ljubav sa svojim momkom u garaži zgrade u kojoj stanuje. Slučajno je momak Albanac i nazvao ju je mobitelom, upravo dok se nalazila u stanici karabinjera. Plameni jezici, koji su se dizali do neba, izazvali su kajanje male lažljivice.

„Cigani kopaju svoj grob dok stanovništvo i vojnici gledaju, Srbija 1941. godine”, izvor: http://www.politika.rs

Dramatični događaji u Torinu još jednom potvrđuju kako rasizam nije neki daleki rizik, kako nije fenomen ograničen na malobrojne huškače, marginalne i izolirane. Rasizam je nešto sasvim konkretno, on može eksplodirati u svakom trenutku, izazvati nasilje i smrt. Samo pukim slučajem požar u kampu Roma nije doveo do žrtava.

Kazivala je Hanna Arendt u «Banalnosti zla» da je odmah nakon rata kružila priča, i to u vrlo uglednim međunarodnim krugovima, u vezi sa istrebljenjem Jevreja, prema kojoj su sami Jevreji isprovocirali Shooah,  da dobiju izraelsku državu. Ukratko, okretanje naglavce uloge onih što su bili žrtve i onih što su bili krvnici taktika je dobro poznata iz prošlosti, davno upotrebljavana u tragedijama koje su je bolno označile.

Taj se pokušaj iznakažavanja istine stalno ponavlja u odnosu na Rome i na Sinte. Žrtve društva koje ih nemilosrdno progoni i izopćava, bivaju neprestano prokazivani i ukazuje se na njih prstom, kao da su oni  sami krivi za uvjete u kojima žive, pa su prema tome i krivci za rasizam koji se na njih obrušava.

Sve to u nama izaziva indigniranost i stidimo se što pripadamo društvu koje, mada sebe definira demokratskim, osuđuje cijeli jedan narod na neprekidno proganjanje. Niko nije bez krivice. U posljednjim mjesecima učestala su protjerivanja i čišćenja mjesta na kojima borave Romi u svim velikim gradovima Italije, a gotovo nikad im za razrušeno nije ponuđeno nikakvo drugo rješenje.

To stanje traje već godinama, a u društvu se nisu razvila nikakva antitijela. Neophodno je smjesta intervenirati, kako se ne bi događale stvari, koje je teško tolerirati,  kao što su neizdržive diskriminacije. Treba konačno zatvoriti tu sramnu stranicu naše historije, koju čine pogromi, nepravde, svakodnevno nasilje.

Treba nam pravi pravcati nacionalni program za emancipaciju Roma i Sinta, program koji bi u kratkom roku doveo do zatvaranja njihovih logora i do njihovog uklapanja u društvenu i u radnu sredinu. Ta manjina također ima pravo na dostojnu budućnost.

Da se to postigne moramo se svi napregnuti. Svako od nas, počevši od onih koji rade u institucijama vlasti, mora učiniti svoj dio posla i preuzeti na sebe dio odgovornosti. Nije dovoljno samo osuđivati rasizam. Treba eliminirati uvjete, koje rasizam čine «normalnom»  pojavom. Potrebna je na kraju svečana obaveza od svih koji na svim razinama vrše vlast i imaju na tom polju izvjesnu odgovornost, da odluke o sudbini Roma i Sinta budu donesene zajedno s njima, a ne na njihovu  štetu, na štetu njihove kože.

Iz svih tih ratloga Arci promovira manifestaciju , koja će se održati 17og uveče, u Torinu.

Info. miraglia@arci.it

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: