Francuska levica povodom ‘’Novog evropskog ugovora’’ Merkel-Sarkozy… i o novom evropskom ustrojstvu


”François Hollande, predstavnik Socijalističke partije na predstojećim predsedničkim izborima i glavni kandidat za novog predsednika Francuske, je po sletanju aviona iz Berlina (vraćajući se sa kongresa nemačke socijaldemokratske partije SPD) 5. decembra izjavio da ‘’novi ugovor’’, koji je bio istog dana na zajedničkoj konferenciji za štampu predstavljen javnosti od strane tandema Merkel-Sarkozy, nije ništa drugo do potencijalni ugovor koji bi, bez sumnje, samo u prvo vreme smirio spekulacije. Ovaj ‘’ugovor’’ će se po njemu susresti sa najmanje dva problema u Francuskoj: 1. On neće moći da bude ratifikovan u parlamentu pre predsedničkih izbora, i 2. U francuskom parlamentu neće biti većine, s obzirom da socijalisti neće glasati za njega, koja bi izglasala predloženu reviziju evropskog ustava. Dakle, u pitanju je jedna porilično neproduktivna akcija evropskog dvojca.”

Benoît Hamon, portparol Socijalističke partije i, sa 20% osvojenih glasova, trećeplasirani na poslednjim unutarstranačkim izborima za generalnog sekretara/ku stranke, tvrdi da je veliki pobednik ovakvih vrsti ugovora ‘’štednja’’ i da je Sarkozi abdicirao pred konzervativnom nemačkom vladom Angele Merkel. Prema njemu, štednja će se primeniti bez razlike u Nemačkoj, Francuskoj i u ostatku Evrope, što je bez sumnje velika pobeda Angele Merkel. Izbor da se odgovori na krizu stvarajući ovaj ‘’ugovor’’ nije dobar način jer on pretpostavlja odricanje od suvereniteta Francuske u korist evropskih tehnokrata. Sutra, dodaje on, naša odluka da implementiramo na nivou države recimo nacionalnu politiku obrazovanja ili zdravstva zavisiće od odluke Evropske komisije. Ukoliko samostalno, bez dozvole, budemo nešto odradili bićemo sankcionisani od strane Centralnog evropskog suda, kako nam obelodanjuje Angela Merkel, što je katastrofalno kaže Hamon.

Eva Joly, kandidatkinja Zelenih na predsedničkim izborima, tvrdi da solidarnost nije bila na meniju tokom doručka Merkel-Sarkozy. Instalirajući EU kao kao nekog ko je zadužen da nadzire rigorozne štednje, Sarkozy i Merkel preuzimaju rizik da definitivno izbrišu liniju između građana i evropskog projekta i da nas još više uvuku u krizu. Ona smatra da izlazak iz krize podrazumeva više demokratije i više solidarnosti, te vođenje jedne prave evropske politike.

Pascal Canfin, evropski poslanik Zelenih je na twitteru zapisao da ćorsokak, u vidu generalne štednje koji su Merkel i Sarkozi danas nametnuli Evropi, jeste instaliranje discipline bez solidarnosti i svakako jedan mračan dan za Evropu.

Martine Billard, kopredsednica Partije levice tvrdi da Sarkozi i Merkel uprkos krizi i neophodnosti stopiranja spekulacije ne ulaze u borbu za zaustavljanje istih već nameću mere preko kojih građani moraju štednjom da plaćaju krizu, a evropske institucije se modifikuju tako da nijedna drugačija solucija više ne bude moguća. Partija levice se zalaže za to da građani direktno odlučuju o politikama koje trebaju voditi njihovi predstavnici i o ustrojstvu Evrope a ne da umesto njih to čine evropski sudovi ili liberalno konstitituisane evropske institucije.

Evo šta kaže i Arnaud Monteburg, trećeplasirani na skorašnjim izborima za predstavnika Socijalističke partije na predsedničkim izborima 2012. (Les primeres socialistes), na svom blogu o novom evropskom ustrojstvu i ulozi Nemačke u instaliranju ‘’kapitalizma divljih zveri’’ (Helmut Schmidt, bivši nemački kancelar iz redova socijaldemokrata) na globalnom planu.

Angela Merkel, Bismarck, euro… i mi, ostali Evropljani

Juče sam podsetio, u toku jedne emisije, na svoj argument o Bismarcku kako bih zapravo pokazao šta zaista mislim o evropskoj politici Angele Merkel.

Poređenje sa Otto von Bismarckom, prvim kancelarom Nemačke konfederacije koji je realizovao ujedinjenje Nemaca u jednu državu, kreirao socijalno osiguranje za svoje građane i vodio rat sa Francuskom 1870., nije moje već Sigmar Gabriela, predsednika nemačke socijaldemokratske partije SPD. To je poređenje koje sam prvi put izneo pred nacionalnim biroom francuske socijalističke partije (Parti socialiste) prošlog proleća. Ukoliko me sećanje ne vara, ”Povratak Bizmarka” je naslov knjige Georgesa Valancea, koji je bio direktor redakcija u L’Expansionu et de L’Expressu, izdate 1990. Ne citiram Gabriela ili Valancea kako bih se skrivao iza nekog alibija, već da bih pokazao kako već 20 godina živimo ”povratak realnosti” u našim odnosima sa Nemačkom, koje treba razumeti kako bismo drugačije reagovali.

Osim toga, dodajem i to da je portret Bismarcka krasio kancelariju Klausa Kinkela, ministra spoljnih poslova u Vladi Helmuta Kohla i lidera nemačke liberalno demokratske partije FDP. Nisam ja taj koji je okačio Bismarckov portret.

Sama Nemačka, u procesu transformacije pod uticajem samosvesti o sopstvnoj starosti, želela bi jaku monetu nastojeći da relativizuje važnost svojih odnosa sa Francuskom i nameravajući da sprovodi, kako je rekao Joschka Fischer, ”blagu hegemoniju”. Ove činjenice nisu ništa drugo do elementi analize koji nemaju dodirnih tačaka sa ”germanofobijom” niti sa ”populizmom”. To je jednostavno konstatacija koju treba pažljivo razmotriti.

Bismarck je odabrao kao politički izbor ponovno ujedinjenje nemačkih državica pokušavajući da dominira evropskim zemljama, naročito Francuskom. Danas imamo jednu frapantnu sličnost i ponavljanje istorije kada nemačka kancelarka Angela Merkel pokušava da reši svoje unutrašnje probleme instalirajući ekonomski i finansijski poredak nemačkih konzervativaca u preostalom delu Evrope. Stara ekspanzionistička politika i moć, koja je bila teritorijalnog karaktera, danas se prebacuje na teren ekonomske dominacije.

Tačno je da su Nemci pokazali jedan pacifistički element u najmasovnijim demonstracijama protiv rata u Iraku. Nemci, takođe, nemaju više želje ni za slepim stajanjem na koloseku iza Washingtona. Ali, da li to znači da su Nemci odbacili svaku nacionalnu ambiciju? Ili, da li to u stvari znači da su se oni oslobodili i odrekli namere da valorizuju svoj nacionalni interes? Odgovor je: sigurno NE.

Nemci vode dakle, po pitanju eura, nacionalnu politiku, tj. politiku koja služi njihovim nacionalnim interesima. To se iskazuje pre svega kroz favorizovanje politike okrenute interesima tržišta a ne interesima građana, instaliranje planova štednje svuda po Evropi, ali i odbijanjem Eurobondova i intervencije Centralne evropske bake koja bi otkupila dugove država u krizi. Čini mi se, posebno, da političke elite Nemačke nemaju više straha da obznane da se njihovo mišljenje kreće najpre u okviru njihovog nacionalnog interesa. Bez sumnje, mi smo se bili navikli da gledamo Nemačku podeljenu između Bonna i Istočnog Berlina, sa izbrisanom istorijom, koja je pratila dva paralelna puta kao posledicu nemoći iz 1945. Moguće je da nismo naviknuti da uvažimo činjenicu drugačiju od one da Nemci ne mogu, od onda, da prate drugačiji put osim onog o pokoravanju depolitizovanim pravilima o integrisanju zajedničke Evrope. Ta epoha je svršena. Dvadeset godina posle ujedinjenja, trebalo bi jednoistavno uzeti u obzir novu realnost.

Voditi dijalog sa nemačkim upravljačima podrazumeva da se mora biti svestan da Berlin ima nacionalni interes da sačuva euro i da će se to završiti sa planom širenja rigorozne štednje. Poziv upućen evropskim upravljačima od strane para Merkel-Sarkozy i zapovest da se slede sve teži i teži planovi štednje, bude u populaciji naših partnera veoma opasne resantimane, koji služe nemačkim interesima, ali koji u malim koracima uništavaju i EU i euro.

Evropska politika Nikolasa Sarkozya je postala politika nosača prtljaga nemačke desnice i ona reprezentuje politiku slabosti u odnosu na Nemačku. To je politika koja vodi Evropu u spiralu recesije.

Došao je momenat da se po svaku cenu zaustavi ova politika vođena iz direkcije nemačko-francuske desnice (pod nemačkom dominacijom) koja podjarmljuje evropske zemlje i nameće izbore koji nas vode u politički, ekonomski i socijalni haos.

http://www.arnaudmontebourg.fr

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: